Politic

(Doc) Actualul deputat Dumitru Alaiba a fost angajat la Cancelaria de Stat contrar legii!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul consilier al lui Vlad Filat, actual deputat pe listele PAS, Dumitru Alaiba, autodeclarat luptător pentru demnitate și adevăr, a fost angajat la Cancelaria de Stat prin încălcarea legii. Instituția a confirmat în exclusivitate pentru Vocea Basarabiei, că angajarea lui Alaiba în anul 2009, în funcția de şef adjunct al Direcţiei politici, planificare strategică şi asistenţă externă a Cancelariei de Stat, a fost una care a omis procedura legală de concurs, fiind numit în funcție în baza unei cereri personale.

”Cu referire la demersul din 24 aprilie 2019, prin care solicitaţi de a vă oferi decizia Comisiei de Concurs privind angajarea în anul 2009 a dlui Dumitru ALAIBA în funcţia publică de şef adjunct al Direcţiei politici, planificare strategică şi asistenţă externă a Cancelariei de Stat, comunicăm că o asemenea decizie nu există, or dl. ALAIBA a fost numit în funcţie în baza cererii personale, dar nu în urma desfăşurării procedurii de concurs, cum prevede art. 28 şi 29 din Legea nr. 158/2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public”, se arată în răspunsul Cancelariei de Stat.
NEREGULI ÎN GESTIONAREA FONDURILOR EUROPENE, ÎN PERIOADA LUI ALAIBA
 
Anterior, Alaiba a apărut într-o investigație, unde este menționat că ar fi gestionat defectuos fondurile europene, alături de alți doi colegi de-ai săi. „Autoritățile europene au constatat nereguli în gestionarea fondurilor europene în perioada în care Alaiba activa în cadrul Cancelariei de Stat, fiind responsabil de repartizarea banilor donați de UE, alături de nașul său de cununie, Victor Bodiu. Mai exact, este vorba de două documente oficiale din care reiese clar că autoritățile europene au cerut de urgență ca fondurile să nu mai fie gestionate defectuos de către Cancelaria pe care o conducea nașul lui Dumitru Alaiba, ci să fie administrate de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene”, scrie actual.md.
 

Sursa citată precizează că ar fi vorba de fonduri alocate în cadrul Programului de Consolidare a Capacităților Instituționale, gestionat până în 2013 la Cancelaria de Stat. Comisia care decidea pentru ce proiecte vor merge fondurile europene era formată din trei moldoveni (Victor Bodiu, Vadim Pistrinciuc și Dumitru Alaiba) și doi reprezentanți ai UE. Potrivit acuzațiilor, cei trei repartizau fondurile pe criterii politice sau în urma unor înțelegeri dubioase cu beneficiarii. Ceilalți doi reprezentanți ai UE din cadrul comisiei s-ar fi plâns autorităților de la Bruxelles, care au constatat, inclusiv într-un raport al Curții Europene de Conturi, nereguli în administrarea suportului financiar al UE.

În material se face referire și la o scrisoare din 2014 semnată de Comisarul European, Stefan Fule. Acesta era adresată premierului de atunci, Iurie Leancă. Comisarul european i-a mulțumit lui Leancă pentru că fondurile europene au trecut în administrarea MAEIE. „Vreau să vă mulțumesc pentru implicarea personală în asigurarea eficienței și transparenței instituțiilor moldovenești. Disponibilitatea dvs. de a lua atitudine și de a investiga în continuare orice caz de proastă gestiune a fondurilor europene și cooperarea cu Delegația UE la Chișinău are o importanță semnificativă”, se arată în scrisoarea expediată de Fule lui Leancă.

 
Gestionarea defectuoasă a fondurilor europene este criticată și în raportul Curții Europene de Conturi, unde se specifică o serie de deficiențe în administrarea banilor oferiți de UE. Printre acestea se numără justificarea insuficientă a necesității fondurilor, lipsa progreselor în sectoarele subvenționate sau chiar prezența riscurilor și neconcordanța cu strategiile naționale.
 
ACUZAT DE PROPAGANDĂ CHIAR DIN CLĂDIREA GUVERNULUI
 
Felul în care a ajuns în această funcție publică, nu este singurul semn de întrebare cu privire la Dumitru Alaiba și trecutul său în Casa Guvernului de la Chișinău. Mai mulți blogg-eri l-au învinuit de trolling pe actualul deputat al Blocului ACUM, care ar fi condus o echipă de trolli și site-uri de propagandă în favoarea liberal-democraților, chiar din clădirea guvernului Republicii Moldova.
 
În anul 2013, când guvernarea șchiopăta la mai multe nivele, pe blogul cenusadi.wordpress.com, a fost publicat un articol în care Dumitru Alaiba era prezentat ca un ”pierde timpul”, deși era angajat într-o funcție publică, achitat din banii contribuabililor. Autorul materialului a schițat pe atunci 4 teze importante pe care le-a transmis premierului, pentru a-l înștiința despre cum pierd vremea personalul guvernului.
 
1. Colaboratori ai Guvernului pierd timpul în reţelele de socializare. Bunăoară, colaboratorul Cancelariei Guvernului, Dumitru Alaiba, angajat în Direcţia Politici, Planificare Strategică şi Asistenţă Externă, în această dimineaţă, cel mai propabil în timpul orelor de lucru, a comentat pe contul său din reţeaua de socializare (Facebook) vizavi de următorul meu articol: Как Филат раздает китайцам молдавские технологии винного производствa. Comentariile îl descalifică ca şi colaborator al Cancelariei, dar îl caracterizează ca persoană lipsită de calitatea elementară de comunicare civilizată într-un spaţiu public, chiar dacă acesta este virtual. Într-o conversaţie telefonică cu domnul în cauză, el mi-a spus că cele scrise sunt glume, pe care eu nu le-am înţeles. Da, a avut dreptate, nu le-am înţeles, pentru că lezează demnitatea, şi încă o dată – da, pentru că au fost făcute de un angajat al Cancelariei. Anume din clădirea Guvernului, folosind facilităţile unei instituţii de stat, dl Alaiba face comentarii cu caracter calomnios la adresa altor persoane. Atenţie, asta are loc în timp ce Guvernul încearcă să soluţioneze probleme socio-economice grave cu care se confruntă ţară. Suntem curioşi, ştie Dl Filat despre această deprindere a angajaţilor Cancelariei subordonate lui?
 
2. Colaboratorii scriu pe platformele de comunicare articole dedicate continuării acţiunilor de defăimare iniţiate în reţelele de socializare. La orele 11. 39, dl Alaiba, acelaşi angajat al Cancelariei, fie din banii publici, fie din proiectele finanţate partenerii de dezvoltare ai ţării (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alţii), publică pe Vox.publika.md atacuri la persoană, cu cuvinte injurioase, adresate mie personal. Critica coloboratorului Cancelariei sunt determinate de faptul că am pus la îndoială anumite politici legate de relaţiile comerciale cu statul chinez. Adică, la locul de muncă, în timpul orelor de serviciu, tot prin intermediul facilităţilor publice, acesta îşi concentrează atenţia pe un subiect străin angajamentelor contractuale. Dacă nu este adevărat, atunci îl rog pe Dl Filat să ne lămurească cum este posibil ca un colaborator din Cancelarie să scrie articole pentru necesităţi personale, din incinta unei instituţii de stat. Şi cum explică acest lucru Dl Dirk Schuebel sau alţi reprezentaţi ai organizaţiilor donatoare, în cazul în care aceştia acordă finanţare pentru susţinerea Cancelariei.
 
3. Alţi colaboratori sau aceleaşi persoane fac poze din geamurile clădirii de stat, după care fac galerii pe Facebook şi poartă conversaţii distractive pe marginea lor. Ştie despre această distracţie şi dl Filat sau el tolerează acest gen de activitate în rândul angajaţilor săi?
 
4. Calitatea activităţii Guvernului depinde şi de integritatea fiecărui angajat, inclusiv nivelul de comunicare şi respectarea unui ton civilizat în discursul public. Dl Filat ştie că angajaţii săi se exprimă într-un limbaj necuviincios, folosind injurii şi limbaj indecent?, a scris autorul blogului.
ALAIBA, ÎNVINUIT DE IMPLICARE ÎN FURTUL MILIARDULUI
 
Nici în campania electorală, Alaiba nu a avut liniște. Candidatul independent pentru funcția de deputat pe circumscripția 51 (SUA și Canada), Alexandrin Patron a publicat înainte de alegerile parlamentare, o explicație detaliată a implicării lui Dumitru Alaiba, candidat și el pe circumscripția 51, susținut de blocul ACUM, în furtul miliardului, scrie Gazeta.
 
Alexandrin Patron scrie că Dumitru Alaiba, în momentul în care lucra la Guvernul Republicii Moldova, se afla în subordinea nașului său de la prima căsătorie, Victor Bodiu, care la rândul său era mâna dreaptă a lui Vlad Filat și care era implicat la cel mai înalt nivel în devalizarea Băncii de Economii și furtul miliardului. Victor Bodiu a fost omul cheie care facilitat în 2012 procesul ca acțiunile de la Banca de Economii să iasă de sub controlul statului. Iar Dumitru Alaiba l-a luat de nănaș în 2014. Victor Bodiu a fost Secretarul General al Guvernului din 2011 până la sfârșitul anului 2014 când miliardul fusese furat, iar prima garanție de 9.5 miliarde de lei era semnată de Guvern. În toată această perioadă, el era Șeful lui Alaiba. Tot Bodiu a fost până în vara 2013 Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Bancii de Economii. El a recunoscut în faţa instanţei de judecată că Vlad Filat i-a dat indicaţie în februarie 2013 să se întâlnească cu reprezentanţii unei bănci ruseşti care erau interesaţi să cumpere activele neperformante ale Băncii de Economii. În iulie 2013, Victor Bodiu a fost exclus din componența consiliului de Administrație.
 
Tot în februarie 2013 Dumitru Alaiba spunea că la Banca de Economii totul va fi bine, iar informațiile care atunci apăreau în presă le cataloga ca un atac la adresa lui Vlad Filat. Ce avem în final? Vlad Filat stă la pușcărie pentru implicarea sa în furtul miliardului, iar Banca de Economii nu mai există. „Interesante neamuri și conexiuni are Dumitru Alaiba… Cine se aseamănă se adună. Banii care Dumitru Alaiba i-a primit la prima nuntă de la nănașul său Victor Bodiu precis nu au venit din muncă cinstită, ci mai degrabă din banii cetățenilor care aveau conturi la Banca de Economii” scrie Patron pe Facebook.
 
Candidatul independent spune că oamenii pleacă din țară din cauza la așa oameni ca Dumitru Alaiba, care cu nănași influenți își fac își fac bani de case și apartament. În 2012, Alaiba, fiind consilier la Filat și-a luat un Volvo nou de 35.000 de dolari. Dumitru Alaiba are 3 apartamente în Moldova, două dintre care le-a cumpărat în după ce a plecat din funcția care o deținea la Guvern. La fel, a cumpărat o casă amplasată pe un teren cu o suprafață de 900 m2. ”Dumitru Alaiba a făcut parte din acest sistem putred 7 ani de zile! Orice ar spune acesta despre schimbare înseamnă de facto că el dorește să revină la ceea ce a făcut pe timpurile când se fura miliardul. El nici măcar nu și-a cerut scuze în public pentru aberațiile scrise de el în perioada când șeful și nănașul său Bodiu punea începuturile pentru furtul miliardului! Aroganța lui Dumitru Alaiba nu are margini. Ca secretar al Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, acesta i-a slujit pe rând pe Filat, Leancă, Gaburici și Streleț, iar acum se prezintă ca luptător cu regimul”, scrie politicianul pe Facebook.
loading...

Comments are closed.