(doc) Apelul PDM către partenerii externi: Ţara noastră nu a fost niciodată mai captivă intereselor unor politicieni decât astăzi

PDM, Vlad Plahotniuc, Marian Lupu, Guvernul Filip

Partidul Democrat din Moldova, a venit astăzi cu un apel către partenerii externi ai Republicii Moldova, în care a anunțat că țara noastră, se află într-un pericol extrem de instaurare au unui regim dictatorial fără precedent, fiind încălcate mai multe principii fundamentale ale democrației. Democrații cer o reacție de la partenerii de dezvoltare, pentru a convinge guvernarea să revină în câmpul constituțional.

Principalul partid de opoziție din Republica Moldova, a venit cu un apel către Consiliul European, Parlamentul European, Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă, Consiliul Europei, Delegația UE în Republica Moldova, Ambasadele Statelor Membre ale UE și SUA în Republica Moldova, Departamentul de Stat al SUA, Oficiul Consiliului Europei în Chișinău și Misiunea OSCE în Moldova. Scopul acestui apel este de a opri capturarea statului și instaurării unui regim antidemocratic.

PDM prezintă mai multe exemle când sunt încălcate mai multe principii fundamentale a unui sistem democratic:

  1. Încălcarea principiului pluralismului politic, prin eliminarea singurului partid parlamentar de opoziție prin fabricarea dosarelor penale liderilor PDM pentru uzurparea puterii în stat, chiar dacă, comunitatea internațională a salutat transferul PAȘNIC al puterii din partea PDM.
  2. Exercitarea presiunilor asupra membrilor de partid, începând cu deputații, primarii și cu simplii funcționari. Noul Guvern a concediat ilegal într-o singură zi 65 de funcționari, angajați transparent, prin concursuri publice. Totodată, există semnale precum că sunt persecutați și amenințați, șantajați cu dosare penale primari și șefii de organizații teritoriale a PDM. Iar deputați din fracțiunea parlamentară a PDM sunt intimidați ca să-și depună mandatele sau să treacă la alte formațiuni politice aflate la guvernare.
  3. Partajarea politică a instituțiilor, nerespectarea statului de drept și a separării puterilor în stat, imixtiunea în justiție. Serviciul de Informare și Securitate, CNA, Procuratura Generală, SPPS, CEC-ul; toate aceste instituții au fost partajate politic. Totodată, politicienii de la putere continuă să împartă, în mod netransparent, și funcțiile în alte instituții ale justiției si sa le subordoneze politic, precum Curtea Constituțională, Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, etc.
  4. Atentarea asupra libertății presei. Prim-ministrul a amenințat cu demisia membrii CCA, care la rândul lor au demis in corpore Consiliul de Supraveghere al Televiziunii publice. Totodată, unul dintre posturile tv centrale, Pervyi Kanal (Первый канал), ale Federației Ruse va fi retransmis de un post tv afiliat unui partid din coaliția de guvernare.

În acest context, Partidul Democrat din Moldova face apel către partenerii externi și organizațiile internaționale să intervină ferm pentru a stopa toate aceste abuzuri și presiuni ale guvernării. Se solicită, de asemenea, implicarea partenerilor externi pentru a convinge politicienii de la putere să revină în câmpul constituțional, inclusiv să respecte pluralismul politic, statul de drept și principiile democratice.

Total
0
Shares
Total
0
Share