Politic

(doc) Așa zisul deținut politic Valentin Eșanu a prejudiciat statul cu o sumă de peste 10 milioane de lei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Valentin Eșanu, a fost inclus în lista persoanelor persecutate politic de către delegația Republicii Moldova la APCE. În dreptul acestei liste, din care mai face parte Ana Ursachi, avocatul lui Veaceslav Platon, Eduard Rudenco, extremistul Pavel Grigorciuc și alte persoane controversate, stă semnătura lui Andrei Năstase, Mihai Popșoi, Vlad Bătrâncea și alț deputați străini din APCE.

Omul de afacei Valentin Eșanu, a fost un protestatar activ și mai multe de atât, unul dintre finanțatorii Platformei DA. Acesta, timp de o perioadă de 2 ani, s-a aflat în arest preventiv, fiind cercetat pentru evaziune fiscală. Susținerea financiară a unui proiect de opoziție nou și de perspectivă, i-ar fi garantat un ajutor în schimb, lucru pe care l-a și primit ulterior.

În cadrul unei emisiuni din data de 27.06.2019, soția inculpatului, Victoria Eșanu a relatat că cauzele penale date, au un aspect politic și sunt fabricate probele, totuși, conform proceselor verbale ale ședințelor de judecată pe cauza nominalizatăanterior, nici un martor nu și-a schimbat declarațiile, inlusiv și sora inculpatului, Tamara Maxian.

În urma schemelor elaborate și implementate de către directorul Sofilarex, Valentin Eșanu, statul a fost prejudiciat de o sumă totală de peste 10 milioane de dolari. Astfel, au fost deschise două cauze penale de evaziune fiscală. În cauza cu numărul 2014978133, pornită conform prevederilor lit. b) alin. (3) art. 243 (spălare de bani), și alin. 2 a art. 244 (evaziune fiscală) Cod penal, în privinţa factorilor de decizie ai SRL „Sofilarex”. În carul cauzei penale menționate a fost dispus efectuarea unui control fiscal pentru perioada de activitate 2016, care a stabilit un prejudiciu cauzat statului (inclusive cu amenzi) în mărime de 9 151 493 lei.

Iar, în cauza penală nr. 2018898119, pornită în temeiul art. art. 244, 243 Cod Penal. În cadrul cauzei penale date, a fost dispusă efectuarea unei expertize contabile. Conform raportului de expertiză a Centrului Național de Expertize Judiciare, s-a stabilit că numai pentru perioada a 6 luni a anului 2017, prin aceiași schemă infracțională, factorii de decizie ai SRL „Sofilarex”, au cauzat statului un prejudiciu în mărime de 931 189 lei.

Procesele verbale ne-au fost transmise la redacție de către un cititor.

loading...

Comments are closed.