DOC // CEC și Procuratura Generală sparg o altă bulă de săpun a președintelui Maia Sandu: ”Ne exprimăm indisponibilitatea de moment”

Comisia Electorală Centrală și Procuratura Generală nu au dat curs deciziei neobligatorii a CSS privind riscurile de corupție în procesul finanțării partidelor politice, adoptată la insistența președintelui Maia Sandu, iar pe această cale sparg o altă bulă de săpun propagandistic și electoral al Președinției și CSS, informează Telegraph.md, cu referire la documentele oficiale.

Prin răspunsul nr.CEC-8/4197 din 15 iunie curent, publicat mai jos, cu referire la implementarea art.1 din decizia CSS nr.01-02-10 din 28 mai 2021, CEC și-a exprimat deschiderea pentru crearea grupului de lucru din reprezentanți ai autorităților de drept în scopul îmbunătățirea legislației privind finanțarea partidelor, dar la moment este indisponibilă pentru o așa activitate, deoarece autoritatea electorală este implicată în organizarea alegerilor provocate chiar prin decretul prezidențial al Maiei Sandu.

DOC // Aproape 30 de ofițeri ai SPPS, instituție controlată de Maia Sandu, ar fi fost implicați în răpirea lui Mykola Chaus, fost judecător ucrainean

”Pornind de la faptul că potrivit art.2 din decretul președintelui Republicii Moldova nr.77-IX din 28 aprilie 2021 privind dizolvarea Parlamentului, pentru data de 11 iulie 2021 a fost stabilită desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, în calitatea sa de autoritate specializată în administrare electorală, Comisia este antrenată primordial în realizarea operațiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate. Prin urmare, ne exprimăm indisponibilitatea de moment în vederea constituirii grupului de lucru și revenirea asupra acestui subiect după totalizarea și confirmarea rezultatelor scrutinului parlamentar din 11 iulie curent”, se arată în răspunsul semnat de Dorin Cimil, președintele CEC, ajuns în această funcție la propunerea și cu suportul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Procuratura Generală, care la fel a primit recomandarea CSS să fie în acest grup de lucru, a informat redacția noastră, răspunsul este publicat mai jos, că nu și-a creat un grup de lucru intern, deoarece punerea în discuție a deciziei CSS din 28 mai 2021 este în sarcina Comisiei Electorale Centrale. Prin același răspuns, procurorii au confirmat faptul că nu există alte dosare despre pretinsa finanțare ilegală a partidelor și a altor scrutine electorale.

Decizia CSS privind riscurile de corupție în procesul finanțării partidelor politice a fost adoptată în debutul campaniei electorale pentru alegerile din iulie, aceasta fiind catalogată ca o influență asupra procesului politico-electoral, ba chiar o acțiune de promovare a intereselor PAS. În cadrul ședinței, membrii CSS, printre care mai mulți candidați de pe lista PAS la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, și-au propus să identifice soluții rapide pentru excluderea unor partide din actuala campanie electorală, în special pe formațiunea condusă de Ilan Șor, pentru a permite PAS-lui să înregistreze un scor electoral mult mai favorabil. Despre aceste detalii a vorbit și Igor Grosu, președintele interimar al PAS, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Este de menționat că Maia Sandu se implică activ în campania electorală a PAS, utilizând în acest scop resurse administrative, bani din bugetul Președinției, dar și efectiv de la SPPS pentru filarea unor politicieni.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share