Alte știri

DOC // Condamnatul Ilan Șor vrea să ajungă la o înțelegere cu Maia Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Așa cum a anunțat anterior, avocații care îl reprezintă pe condamnatul Ilan Șor au trimis o scrisoare la Președinție, în care îi cere președintelui Maia Sandu să convoace Consiliul Suprem de Securitate într-o ședință extraordinară, la care să fie discutată pretinsa modalitate de recuperare a banilor din frauda bancară, propusă de acționarii băncilor lichidate în 2015.

”Lipsa de reacție din partea Procuraturii Generale, Ministerului Finanțelor și Băncii Naționale arată că interesul autorităților pentru recuperarea banilor sustrași din frauda bancară este egal cu zero. Lipsa de voință, cred, este determinată de cei care vor să ascundă adevărul și care se opun recuperării banilor.

Așa cum nu am primit încă un răspuns de la instituțiile responsabile, deși a trecut deja o săptămână din momentul în care le-am propus soluția, credem că Maia Sandu, în calitatea ei de președinte al Republicii Moldova, poate să intervină pe căi legale pentru a porni carul din loc, dat fiind faptul că aceasta este problemă ce ține de securitatea națională a statului”, a declarat Șor.

Ilan Șor vrea să răscumpere o creanță a BNM față de Guvern în sumă de 5 miliarde de lei, după o să-i acționeze în judecată pe ”adevărații beneficiari” au jafului bancar, aceasta chiar dacă rapoartele Kroll au demonstrat că mai multe companii din grupul Șor au participat în schema prin care trei bănci licențiate din țara noastră au fost lăsate cu conturile goale.

În 2017, Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare pentru cumul de infracțiuni. Instanța însă a dispus ca Șor să fie eliberat din arest, iar pedeapsa pentru acesta să fie ispășită doar după rămânerea sentinței definitive în vigoare. Procurorii au cerut 19 ani de închisoare pentru primarul or. Orhei. Sentința în dosarul Șor a fost pronunțată de judecătorul Andrei Niculcea, cel care a ajuns în sistemul judecătoresc în urmă cu doar doi ani, el făcând parte însă și din completul care l-a condamnat la 9 ani de închisoare pe fostul premier Vladimir Filat, scrie zdg.md

Sentința în privința lui Șor este examinată în ordine de apel la Curtea de Apel Cahul, dar ședințele sunt amânate de câțiva ani de zile.

Amintim că în anul 2014, Maia Sandu a votat pentru acordarea garanțiilor bancare în favoarea băncilor ajunse în portofoliul de business al lui Ilan Șor. Anterior, la ședința Guvernului din 29 mai 2013, Maia Sandu a votat pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

loading...

Comments are closed.