Politic

DOC de ULTIMĂ ORĂ // Regimul Maiei Sandu prelungește facilitățile vamale ale separatiștilor de la Tiraspol

Pinterest LinkedIn Tumblr

Miercuri, 29 decembrie 2021, Guvernul Maiei Sandu urmează să prelungească încă cu 6 luni regimul trecerii posturilor vamale la hotarul estic fără impozitare și cu un control vamal superficial al mărfurilor, care chipurile rămân în regiunea transnistreană, anunță Alexandr Slusari, lider PPDA, ex-vicepreședinte al Parlamentului.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

”Cred că guvernarea trebuie să explice public și punctual raționamentul acestei concesii, care aduce tot mai multe prejudicii Republicii Moldova. Nota informativă la proiectul Hotărârii este una scurtă și vagă de tot. Relaxări continuă față de Transnistria să produc pe fundalul unor aplicații militare demonstrative de sâmbătă, care în premieră au fost organizate lângă hotarul administrativ și nu la poligon.

Cine nu cunoaște, vă informez că cea mai mare parte a «importului» în așa zisa republica transnistreană intră din Ucraina prin localitatea Cuciurgan, unde sunt amplasate două posturi vamale comune, care practic se ocupă mai mult cu monitorizarea mărfurilor aduse. Dincolo de faptul că «importatorii» nu achită niciun ban de TVA și accize în bugetul de stat, vameșii și ANSA nu verifică corespunderea documentelor de import legislației Moldovei și nu efectuează control fizic.

Practic, marfa intră în regiune doar cu borderoul vamal. Nu există nicio garanție că mai multe produse aduse în raioanele din stânga Nistrului și neimpozitate, peste câteva ore nu vor fi aduse în partea dreaptă. Astfel de procedură rușinoasă vamală durează deja de 4 ani, din perioada lui Plahotniuc, și este un fel de legalizarea tăcită a contrabandei.

1 ianuarie era data limită pentru stoparea parțială a acestui dezmăț. Însă, noi vedem că în tradițiile proaste ale guvernelor precedente, în perioada de sărbători, când atenția societății este mai mult în altă zonă, executivul intenționează să continue înjosirea Moldovei și îmbogățirea unei grupări criminale din Tiraspol din contul cetățenilor și agenților economici din partea dreaptă a Nistrului. Să mai scoată separatiștii și armata de ocupație mai des tehnica lor militară, alimentată cu combustibilul adus fără impozite și control prin vama moldovenească”, a declarat Slusari.

Proiectul de hotărâre este inclus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din 29 decembrie 2021.

loading...

Comments are closed.