DOC: Dosar de integritate. Ministrul Brînzan cu antecedente penale și afaceri dubioase în Florida

Vadim Brînzan, ministrul economiei, ministerul economiei, PAS, ACUM, Maia Sandu, Guvernul Sandu, Guvernul Maiei Sandu, ACUM PSRM, dosar de integritate

Florida nu crede lacrimilor filtrelor de integritate. Vadim Brînzan este cel mai bogat, dar și cel mai controversat ministru din Guvernul Republicii Moldova. La 47 de ani, cu un CV falsificat și cu antecedente penale în SUA, milionarul Brînzan a devenit ministru al Economiei în țara cu cea mai săracă economie de pe continentul european, țară în care pensionarii se întrețin cu o pensie de 30 de euro lunar, respectiv 1 euro pe zi. Din chiar primele săptămâni ale aflării în funcție, Brînzan a devenit protagonistul mai multor scandaluri, cel mai celebru fiind cel legat de poziția ministrului în chestiunea legată de concesionarea Aeroportului Chișinău.

Rămâne doar să presupunem cum a reușit să fenteze ministrul celebrele filtre de integritate ale premierului Maiei Sandu, cert fiind faptul că acesta afectează credibilitatea și integritatea  întregului cabinet de miniștri de la Chișinău.

Ne propunem să deconspirăm împreună problemele grave de integritate pe care le tăinuiește de noi ministrul Brînzan. Și o vom face așa cum v-am obișnuit, documentat, argumentat și cu probe.

În imaginea de mai sus vedeți extrasul din bazele de date ale instituțiilor de drept din SUA, care deconspiră cea mai sacră taină a ministrului, dosarul penal pe care acesta l-a ascuns, nu  doar de fitrele de integritate ale șefei sale de la guvern, dar și de întreaga societate.

Dosarul penal cu nr. 502015TR157137AXXXSB a fost pornit (vezi imaginea de mai jos) pe numele lui Vadim Brînzan la 07 octombrie 2015, în baza aliniatului (1) art. 187 capitolul 316 al Statutului statului Florida și anume încălcarea gravă a regulilor de circulație prin depășirea regimului de viteză admisibil. La data de 21 ianuarie 2016 Curtea de Justiție din Palm Beach a stabilit vinovăția lui Brînzan și l-a condamnat condiționat, în procedură simplificată, din această dată ministrul având antecedente penale pe teritoriul SUA.

Mai întunecate decât foile din dosarul ministrului sunt însă afacerile din care ar proveni milioanele lui Brînzan. Conform informațiilor din aceleași baze de date ale instituțiilor americane, Vadim Brînzan împreună cu soția sa Svetlana Brînzan figurează în calitate de cumpărători și respectiv vânzători ai unor case de locuit din Florida și ai unor autoturisme, unele din ele de lux.

Rămâne incertă, într-o ceață deasă, originea finanțării acestor tranzacții. Or, în conformitate cu aceleași baze de date, ministrul deține în SUA o singură companie (vezi imaginea de mai jos), LOGOS CAPITAL MANAGEMENT LLC. Este foarte curios că ministrul nu a declarat compania respectivă în declarația de avere și interese personale, depusă la numirea în funcție. În schimb, ministrul a inclus în declarație denumiri ale unor companii pretins deținute în SUA care nu sunt înregistrate în bazele de date oficiale.

În cazul în care colegul lui Brînzan de la guvern, ministrul degrevat de la Interne nu se oprea să își facă foto la intrarea în sediul FBI din Washington DC în timpul recentei vizite în SUA și reușea să intre mai departe de parterul clădirii, suntem siguri că ar fi reușit să afle și el aceste informații. Sperăm că vor fi mai perseverenți și eficienți cei de la Autoritatea Națională de Integritate și CNA.

Va urma și despre alți miniștri (și nu doar), sau cum se zice în Florida, to be continued

 

@Veaceslav BALACCI, Zeppelin.md 

Total
0
Shares
Total
0
Share