Alte știri

DOC EXCLUSIV // PG nu are în procedură dosare penale despre pretinsa finanțare ilegală a campaniei prezidențiale din 2020

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procuratura Generală a Republicii Moldova nu are în procedură dosare penale despre pretinsa finanțare ilegală a campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2020 și nici despre împiedicarea dreptului la vot sau mituirea alegătorilor din regiunea separatistă, informează Telegraph.md.

Prin răspunsul PG, recepționat la începutul acestei săptămâni, sunt combătute toate falsurile și acuzațiile publice, lansate în special de către PAS, Maia Sandu și alți politicieni, precum că unele partide sau unii concurenți electorali au folosit resurse financiare nedeclarate sau cu o proveniență obscură pentru finanțarea ilegală a alegerilor prezidențiale din 2020 sau pentru mituirea alegătorilor din stânga Nistrului. Astfel, Procuratura Generală desființează subiectivismul politic și punem capăt unei dispute electorale ce este menținută fără vreun suport probatoriu.

Totodată, prin răspunsul PG a fost dezamorsat și protestul din 1 iunie 2020, care a avut loc pe traseul spre secția de votare din localitatea Varnița, raionul Anenii Noi, curat și alimentat cu ură de către deputatul Igor Grosu, actualul președinte interimar al PAS. La acest protest, liderul PAS și alți protestări susțineau că alegătorii din stânga Nistrului au fost mituiți și aduși la votare în mod organizat.

„În data de 1 noiembrie 2020, întreaga țară a asistat la acțiuni brutale și ilegale din partea unui grup restrâns de persoane, din care a făcut parte și deputatul PAS, Igor Grosu. Deputatul, ajutat de câteva persoane, a blocat un drum public, a blocat traficul rutier și a împiedicat libera circulație a persoanelor pe teritoriul țării noastre. La fel, deputatul Grosu, cu suportul unui grup mic de persoane, au blocat și au încălcat dreptul la vot al cetățenilor Republicii Moldova, drept prevăzut de Constituție. Igor Grosu și-a mai permis să lanseze acuzații dure și defăimătoare la adresa cetățenilor moldoveni din estul țării, numindu-i «separatiști»”, a declarat atunci Vlad Batrîncea, secretarul general al PSRM, menționând că a depus „o sesizare la Procuratura Generală, să fie luate măsuri de urgență pentru a stabili aceste ilegalități, iar persoanele responsabile să fie trase la răspundere”.

”Ce ține de acțiunile care au fost desfășurate despre pretinse finanțări ilegale a campaniei prezidențiale din anul 2020, în special de segmentul regiunii separatiste transnistrene, Vă informăm că conform atribuțiilor funcționale, procurorul este persoana care exercită sau conduce în numele statului urmărirea penală, participă la judecarea cauzei penale ca acuzator de stat. Altfel spus, procurorul poate desfășura acțiuni doar în cadrul cauzelor/dosarelor penale, în conformitate cu cadrul legal”, a răspuns Alexandru Nichita, procuror, șef al Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății din cadrul Procuraturii Generale, confirmând pe această cale că pe masa procurorilor nu există cauze/dosare penale despre finanțarea ilegală a alegerilor din 2020.

În același context, Procuratura Generală nu informează că ar fi fost intentată vreo cauză penală despre acțiunile subversive ale deputatului Igor Grosu, președintele interimar al PAS, dar și în privința celorlalte persoane care au împiedicat alegătorii din stânga Nistrului să-și exercite liber dreptul la vot în ziua de 1 noiembrie 2020.

Cu referire la ultima decizie a Consiliului Suprem de Securitate, Procuratura Generală menționează că până în prezent nu a întreprins careva acțiuni, iar grupurile de lucru pe segmentele indicate în decizie urmează să fie constituite de către CEC și Președinție, la care urmează să participe și procurorii.

Mai multe detalii despre coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, aferent alegerilor din 2020, urmează să ofere Procuratura Anticorupție.

loading...

Comments are closed.