Alte știri

DOC EXCLUSIVE // Autoritățile de la Chișinău au expediat Rusiei mai multe documente despre Usatîi, Platon și Plahotniuc

Pinterest LinkedIn Tumblr

În contextul finalizării raportului comisiei de anchetă parlamentară denumită generic Laundromat, deputatul Inga Grigoriu a anunțat săptămâna aceasta că este în proces elaborarea Proiectului de Hotărâre cu privire la Raportul comisiei și urmează a fi înregistrat în scurt timp în circuitul actelor din cadrul Parlamentului. Ulterior, deputații se vor adresa către Biroul Permanent în vederea convocării unei ședințe plenare pentru a putea fi dat citirii acest Raport.

Aleasa poporului a menționat că, pe parcursul activității Comisiei, a comunicat instituționalizat prin intermediul a circa 200 demersuri adresate reprezentanților organelor competente. Totodată, a fost cercetată și comunicarea reprezentanților instituțiilor statului, adresate Consiliului Suprem de Securitate, cuprinzând informații remise de către Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Banca Națională, Serviciul de Informații și Securitate ș.a. instituții în adresa ex-președinților, cum ar fi Mihai Ghimpu și Nicolae Timofte.

Astfel s-a constatat că grupurile de interese asociate direct sau indirect cu diverse rețele ale crimei organizate erau cunoscute de către toți factorii decidenți, cât și șefii organelor abilitate.

Tot în acest sens, au fost adresate multiple demersuri către instituțiile competente ale R. Moldova în vederea comunicatului publicat pe site-ul MAI al Federației Ruse la data de 11 martie 2021, care se referă la câțiva cetățeni ai R. Moldova, plasați în căutare internațională în legătură cu spălările de bani din anii 2010-2014.

Urmare a demersurilor înaintate, Comisia a obținut răspunsuri de la SIS, MAI, oficiul Interpol Moldova, SPCSB și PA despre documentarea cazurilor în care ar fi fost implicați Renato Usatîi, Veaceslav Platon și Vlad Plahotniuc. Conform răspunsului SPCSB, mai multe documente au fost trimise Federației Ruse, pentru examinarea lor în ordinea penală.

Potrivit răspunsului semnat de către ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, rușii au cerut informații despre Renato Usatîi, Veaceslav Platon și Vlad Plahotniuc, iar solicitările au venit prin intermediul Biroului Național Central Interpol Moscova, în care se solicita furnizarea informațiilor compromițătoare, referitor la persoanele indicate mai sus, în baza investigației unei cauze penale, inițiate pentru crearea unui grup criminal și efectuarea tranzacțiilor ilegale, privind transferul de fonduri de la instituțiile de credit din Federația Rusă pe conturile non rezidenților, cu utilizarea documentelor false.

În cadrul conferinței de presă despre noile detalii privind Laundromatul rusesc, deputatul Inga Grigoriu a subliniat că Procuratura Generală este pasivă și nu înaintează cu acțiunile de urmărire penală.

Amintim că Veaceslav Platon a fost eliberat din închisoare la solicitarea lui Alexandru Stoianoglo, procurorul general al Republicii Moldova.

loading...

Comments are closed.