Politic

DOC // Guvernul PAS al Maiei Sandu pompează 67,7 milioane de lei în Arena Națională

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul ședinței de ieri, Guvernul PAS al Maiei Sandu a adoptat hotărârea cu privire la alocarea sumei de 67,7 milioane de lei Arenei Naționale, construită de fosta guvernare democrată.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Potrivit documentului oficial, Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției Proprietății Publice, asociat unic al Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională”, în baza documentelor justificative, va aloca, din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, mijloace financiare în sumă de până la 67,7 milioane lei (echivalentul a 3,169 milioane de Euro) Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social.

Agenția Proprietății Publice, în calitate de asociat unic al Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională”, va asigura operarea modificărilor în Statutul Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” în vederea majorării capitalului social și prezentarea acestora, în termen de 30 de zile de la data adoptării, Instituției Publice Agenția Servicii Publice pentru efectuarea înregistrării de stat.

Amintim că PAS și Maia Sandu au criticat această investiție și chiar și-au făcut campanie electorală atacând Arena Națională.

”Acest proiect a fost gândit ca o schemă care într-un final să ducă la preluarea de către anumite grupuri de interese a bunului și a terenului care a fost alocat pentru acest proiect. Se creează impresia că suma de 43 de milioane de euro, evaluată pentru acest proiect s-a luat din pod. Nu s-au găsit, cel puțin până acum, documente justificative pentru a clarifica cum s-a ajuns la această sumă. Pe parcurs s-au mai schimbat lucrurile și acum costul acestui proiect este de 44,5 milioane de euro. Riscurile evident sunt, în acest caz, ca costul real să fie mai mic decât ceea ce cheltuie statul pentru acest proiect”, declara Maia Sandu în 2019.

De asemenea, Sandu a menționat că terenul alocat pentru Arena Națională constituie 69,2 hectare, în situația în care construcția dată a ocupat doar 10 hectare. Maia Sandu a declarat că doar de la neincluderea în proiect a costurilor de schimbare a destinației terenului, din teren agricol în teren pentru construcții, statul a pierdut 90 de milioane de lei. Totodată, Maia Sandu a adăugat că există semne de întrebare privind sincronizarea operațiunilor de semnare a contractului și publicarea în monitorul oficial a legii care a permis semnarea acestui contract. În context, prin această lege s-a stabilit că obiectul, Arena Națională, poate fi preluat de partenerul privat în contul datoriilor. De asemenea, conform contractului, termenul de garanție al Arenei este de doar un an de zile.

loading...

Comments are closed.