Actual

DOC // Iată ziua când Vlad Filat s-ar putea reîntoarce după gratii

Pinterest LinkedIn Tumblr

Recursul împotriva decizie de eliberare condiționată înainte de termen a fostului premier Vladimir Filat, va fi examinat pe 29 ianuarie de către magistrații de la Curtea de Apel Chișinău.

Judecătorul desemnat pentru examinarea recursului împotriva deciziei de liberare condiţionată de pedeapsă înainte de termen a fostului premier liberal-democrat Vladimir Filat este Igor Mînăscurtă.

Vlad Filat a fost eliberat condiționat pe 3 decembrie 2019. Judecătorul Victor Rațoi de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a admis demersul administrației Penitenciarului nr. 13 și l-a liberat condiționat, înainte de termen, pe ex-premier, cu termen de pedeapsă neexecutat de 2 ani, 11 luni și 3 zile.

La o zi după eliberarea lui Filat, pe 4 decembrie, șefa interimară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) numită de Guvernul Sandu, Liuba Suveica, a fost demisă. În locul ei fiind numit Vladimir Cojocaru, comisar principal de justiție.

Ulterior, și la Penitenciarul nr. 13 din capitală a fost numit un nou director.

Astfel, pe 5 decembrie, în locul fostului director interimar, Andrei Saracuța, a fost numit Tudor Moraru, care a activat anterior în cadrul penitenciarului Pruncul.

Numirea lui Moraru în funcția de director al Penitenciarului nr. 13 a avut loc după ce ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că există „suspiciuni” și că „anumite chestiuni au fost organizate” în contextul eliberării lui Filat.

Vladimir Filat a fost încarcerat la 15 octombrie 2015. El a stat în penitenciar timp de 4 ani și o lună.

La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vladimir Filat a fost deținut în „condițiile inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea. Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

Vladimir Filat a fost condamnat de instanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Acesta a ajuns după gratii în urma unui denunț depus de Ilan Șor.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.

Sursa: ZDG.md

loading...

Comments are closed.