Alte știri

DOC // În ce condiții este efectuată necropsia persoanelor care mor din cauza COVID-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministerul Sănătății a finalizat și a făcut public ordinul privind managementul cazurilor de deces al pacienților infectați cu Covid – 19, transmite tv8.md, citat de Telegraph.md

Documentul prevede o serie de recomandări pe care trebuie să le urmeze cadrele medicale în timpul efectuării necropsiei cadavrelor, dar și condițiile în care trebuie păstrați sau transportați decedații până la preluarea acestora de rude și înmormântare.

Astfel, potrivit documentului, necropsia nu mai este efectuată în cazul în care persoana decedată are un diagnostic de coronavirus, confirmat de laborator. În schimb expertiza se va face în cazul în care cadavrul prezintă semne de moarte violentă.

Potrivit specialiștilor care au elaborat ordinul, necropsia trebuie să aibă loc în condiții de securitate maximă, cei de la medicina legală urmând să poarte echipament special de protecție, inclusiv protecție respiratorie suplimentară în timpul procedurilor care generează aerosoli, întrucât plămânii, intestinele dar și alte organe pot conține încă virus viu!

Înainte să ajungă la morgă, victima trebuie plasată „într-un sac impermeabil, pentru a exclude fluidelor biologice. După ce va fi închis, sacul va fi dezinfectat pe partea exterioară, iar ulterior, cadavrul transportat la morgă cât mai curând posibil”, se arată în document.

În ordin se mai menționează că frigiderul în care e păstrat cadavrul unei persoane decedate de coronavirus trebuie dezinfectat.

Întreg personalul medical care intră în contact cu cadavrul trebuie să poarte echipament de protecție, cu excepția șoferului mașinii.

ordin_msmps_nr._316_din_25…. by Irina Miron on Scribd

loading...

Comments are closed.