(doc) În ianuarie, Dodon l-a demis pe Bălan din funcția de judecător, în 2019 în acceptă ca șef la IGP fără probleme

gheorghe balan, politia nationala, inspectoratul de politie, ministerul afacerilor interne, judecatoria chisinau

Gheorghe Bălan, a fost desemnat de către Andrei Năstase, în calitate de șef al Inspectoratului General al Poliției. Pe lângă faptul că Bălan este cumătrul lui Andrei Năstase, acesta a și fost eliberat din funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, de către Igor Dodon, în legătură cu abateri de serviciu, iar decretul prezidențial a intrat în funcție la data de 11 ianuarie 2019.

“În temeiul articolului 25, alineatul 1 din legea cu privire la statutul judecătorului, prețedintele Republicii Moldova decretează: Art.1, Domnul Gheorghe Bălan se elibereză din funcția de judecătoror la Judecătoria Chișinău, în legătură cu comiterea unei abateri disciplinare. Art.2, Prezentul decret intră în vigoare la data publicării.” se spune în decretul 67, semnat de Igor Dodon, publicat în monitorul oficial la data de 11 ianuarie 2019.

Printr-o decizie a Colegiului Curții Supreme de Justiție, s-a constatat că abaterea disciplinară, în acțiunile judecătorului de la Judecătoria Chișinău, Balan Gheorghe, prevăzute de articolul 4, alineatul 1, litera e și litera p din Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor și i se aplică sancțiunea disciplinară prevăzută de articolul 6, alinetul 1, litera d, adică, eliberarea din funcția de judecător cu încetarea de drept a împuternicirilor judecătorului.

În ciuda acestui fapt, Gheorghe Bălan, despre care se cunoaște că este cumătrul lui Andrei Năstase, a fost numit în funcția de șef al Inspectoratului General de Poliție. Totodată, Gheorghe Bălan a fost un protestatar foarte activ la protestele organizate de Platforma DA. Acesta a devenit cunoscut prin decizia sa în favoarea oligarhilor Țopa în dosarul companiei Air Moldova, decizie care a prejudiciat Republica Moldova de 13.500 de euro.

Sursa documente, lex justice, Monitorul Oficial, Consiliul Superior al Magistraturii

 

Total
0
Shares
Total
0
Share