DOC // În perioada ianuarie-iunie 2022, Guvernul PAS a luat împrumuturi externe în sumă de peste 2,9 miliarde de lei

Cheltuielile de personal în Guvernul Sandu, din bugetul public pentru 2019, vor fi mai mari cu 700 de milioane lei, maia sandu natalia gavrilita, alianta acum psrm, pensii si salarii moldova 2018, cresterea impozitelor, 

În perioada ianuarie-iunie 2022, Guvernul PAS și al Maiei Sandu a împrumutat de la structurile internaționale peste 2,9 miliarde de lei, iar sub formă granturi nu a primit nimic, informează Telegraph.md, cu referire la raportul oficial al Ministerului Finanțelor.

Potrivit raportului, primii bani au venit în februarie 2022, fiind un împrumut de la Asociația Internațională de Dezvoltare în mărime de 11,09 milioane de lei (615 mii $) pentru modernizarea administrării fiscale. Pe de altă parte, în primul trimestru a fost ratat împrumutul de la Banca Europeană de Investiții în mărime de 2,67 milioane de Dolari SUA pentru Calea Ferată a Moldovei.

În trimestrul II, țara noastră a ratat și împrumutul de 2,8 milioane de lei de la Asociația Internațională de Dezvoltare pentru aceeași modernizare a administrării fiscale, dar a luat de la această structură 165 milioane de lei pentru reformele Alei Nemerenco în domeniul Sănătății.

La capitolul ”suport din partea FMI”, despre care premierul Natalia Gavrilița spunea că sunt bani gratuiți și nerambursabili, Republica Moldova a împrumutat de la Fond suma de 2,72 miliarde de lei (55 mln. € și 86 mln. $). Banii împrumutați de la FMI sunt rambursabili, iar până la stingerea datoriei va fi achitat un comision special de acordare.

Ce ține banii nerambursabili, Ministerul Finanțelor raportează că, în perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2022 țara noastră nu a beneficiat de suport financiar sub formă de granturi, iar la acest capitol a fost raportată cifra 0.

Pentru anul curent, Guvernul PAS planifică împrumuturi în mărime de 9,87 miliarde de lei, precum și granturi în sumă de 754 milioane de lei. Împrumuturile sunt acordate cu dobânzi și/sau comisioane.

Total
0
Shares
Total
0
Share