DOC // Legea taxei de stat a fost publicat în Monitorul Oficial

Decretul de promulgare și legea taxei de stat au fost publicate în Monitorul Oficial și va intra în vigoarea la 1 ianuarie 2024, scrie Moldpres.md

Printre prevederile proiectului figurează introducerea noțiunii de „taxă de timbru” – suma percepută la contul instanței de judecată de la persoanele fizice și juridice pentru toate cauzele civile de contencios administrativ, precum și pentru contestațiile împotriva procesului verbal și deciziilor agenților constatatori în procesele contravenționale. Potrivit autorilor, această taxă va preveni depunerea abuzivă a cererilor în instanța de judecată.

De asemenea, vor fi ajustate cuantumurile taxei de stat și va fi modificat procentul de încasare a taxei de stat. Totodată, taxa de stat pentru anumite cereri de instanță va fi majorată, astfel încât persoanele care se află în fața unui litigiu, care poate fi soluționat mai simplu și mai rapid pe cale extrajudiciară, să fie mai motivați să o facă.

Proiectul legii taxei de stat a fost elaborat în contextul implementării Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025.

Total
0
Shares
Total
0
Share