Alte știri

DOC // Maia Sandu și Zelenskyy s-au înțeles să facă un pod peste Nistru, dar nu au bani nici pentru piatra de temelie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Azi, 12 ianuarie 2021, Maia Sandu a efectuat o vizită oficială la Kiev, capitala Ucrainei, unde a avut o întrevedere cu președintele ucrainean, Vladimir Zelenskyy, informează Telegraph.md

În cadrul întrevederii oficiale, președinții Maia Sandu și Volodymyr Zelenskyy au semnat Memorandumul privind dezvoltarea potențialului de transport și tranzit al Republicii Moldova și Ucrainei. Prin acesta, Republica Moldova și Ucraina au convenit să întreprindă acțiuni comune pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, creând un coridor de transport rutier ce va asigura conexiunea între Chișinău și Kyiv și scurtând distanța dintre cele două capitale. Totuși, părțile recunosc lipsa mijloacelor financiare și că nu au bani nici pentru piatra de temelie.

Potrivit documentului protocolar, Moldova și Ucraina se angajează să reglementeze, din punct de vedere al dreptului internațional, subiectul construcției podului Cosăuți-Yampil, prin încheierea unui acord interguvernamental corespunzător.

Totodată, vor asigura coordonarea eforturilor autorităților corespunzătoare centrale și regionale ale părților pentru a întocmi un proiect de investiții și a elabora argumentarea tehnică şi economică a dezvoltării infrastructurii de frontieră și a căilor de acces la frontiera de stat moldo-ucraineană.

Cu toate acestea, proiectul de ridicare a unui pod peste Nistru, la Cosăuți, rămâne doar pe hârtie din lipsă de finanțe, fapt recunoscut de către ambele părți prin memorandumul semnat la Kiev (vezi mai jos).

Potrivit documentului, Moldova și Ucraina ”vor întreprinde acțiuni comune pentru identificarea unor organizații financiare internaționale în vederea implicării lor în implementarea proiectului” de construire a podului de la Cosăuți, un obiectiv de infrastructură care este pus în discuție încă de la independența Republicii Moldova și a Ucrainei, dar nerealizat până în prezent.

Amintim că în perioada  27 – 28 septembrie 2018, Președintele raionului Soroca Ghenadie Muntean a participat la Şedinţa Grupului de lucru privind examinarea implementării proiectului de construcție a podului peste râul Nistru, care s-a desfășurat în oraşul Viniţa şi oraşul Iampol, (Ucraina). Delegația ucraineană a fost condusă de ministrul adjunct al Infrastructurii pentru Integrare Europeană Victor Dovgan iar partea moldovenească de către Secretarul de Stat pentru Transporturi din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii Drumurilor a Moldovei Serghei Bucătaru, transmite observatorul de nord.

După cum informează Consiliul raional Soroca, în cadrul formatului Ucraina – Moldova au fost discutate Strategiile de dezvoltare a transportului până în anul 2030, despre problemele actuale punerii în aplicare a proiectului de construcţie a podului peste râul Nistru în regiunea oraşului Iampol (Ucraina) şi satului Cosăuţi (R. Moldova). Activitatea grupului s-a finalizat cu semnarea Procesului Verbal privind rezultatele sesiunii de vizitare, de către reprezentanții ai guvernelor Moldovei și Ucrainei, Viktor Dovgan și Serghei Bucătaru.

Sursa Memorandum // presedinte.md - http://bit.ly/memorandum-RM-Ucraina
Sursa Memorandum // presedinte.md – http://bit.ly/memorandum-RM-Ucraina

Concepția podului de la Cosăuți
Concepția podului de la Cosăuți
loading...

Comments are closed.