Alte știri

DOC // Mănușile care se rup au fost procurate de Guvernul Maia Sandu, sub egida Alei Nemerenco și a omului ei de la CAPCS

Pinterest LinkedIn Tumblr

”Acestea sunt mănușile în care luptă medicii noștri cu coronavirusul. La prima lor întindere pe mână plesnesc, sunt subțiri, de o calitate foarte proastă și nu asigură nici o protecție. Iată așa și trăim. Dar, oficial, ne merge bine și avem de toate”, a scris Ala Nemerenco, ex-ministru al Sănătății din Cabinetul Maia Sandu.

Cu părere de rău, Nemerenco nu a scris nimic despre cum au ajuns aceste mănuși necalitative pe mâinile medicilor moldoveni.

Potrivit Registrului de Stat al Achizițiilor publice (vezi aici), mănușile au fost procurate în temeiul procedurii de achiziție nr.19/00048 din 17.06.2019, atunci când Ala Nemerenco deținea fotoliul de ministru al Sănătății în Guvernul Maia Sandu:

”Achiziţionarea produselor de uz medical (articole parafarmaceutice) conform necesităţilor instituţiilor medico-sanitare publice (IMSP) și instituțiilor bugetare care prestează servicii medicale și sociale pentru anul 2020” – vezi aici.

Conform documentelor, guvernarea ACUM a procurat 4 999 160 de mănuși din vinil, de producție chineză, care sunt subțiri și plesnesc în timpul utilizării.

Din numărul total, 3 122 700 de mănuși au fost procurate de la Dita Est Farm SRL, o companie despre care a scris și RISE.md, și anume că era abonată la contracte cu statul în perioada Guvernului Vlad Filat. Pentru livrarea acestor mănuși necalitative, din vinil, compania Dita Est Farm SRL a încasat 951 798,96 lei – vezi aici.

O a doua partidă de mănuși, tot de producție chineză, a fost procurată de la compania Medeferent Grup SRL, care a livrat 1876460 de bucăți, tot din vinil.

Contractele de achiziție au fost semnate de către Eduard PATIC, directorul Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate, pus în funcție de aceeași Ala Nemerenco.

Amintim că, în cadrul unei ședințe la Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate din 08 august 2019, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco l-a prezentat pe noul director al Centrului, Eduard PATIC, un fost procuror.

Potrivit Ziarului de Gardă, în anul 2010, Eduard PATIC a fost sancționat de Colegiul disciplinar pentru comiterea unor abateri disciplinare, precum ar fi: absența nemotivată de la serviciu, întârzierea sau plecarea înainte de program, iar n 2012, lui Patic i-a fost aplicată o altă sancţiune disciplinară pe motiv că s-a aflat în concediu medical fără a prezenta certificatul care să confirme necesitatea concediului. Ambele sancțiuni ar fi fost anulate, însă prin intermediul instanței de judecată.

loading...

Comments are closed.