Alte știri

(DOC) Moldovenii implicați în Dosarul Magnitsky, deconspirați de Zeppelin Investigations

Pinterest LinkedIn Tumblr

O nouă investigație explozivă a fost publicată azi de portalul de investigații Zeppelin.md. Investigația vizează spălătoria de bani din Dosarul Magnitsky, prin care peste 230 de milioane de dolari furați din bugetul Federației Ruse au fost spălați în 2007-2008 sub controlul serviciilor speciale rusești în Occident. Jumătate din banii spălați, peste 113 de milioane de dolari din Dosarul Magnitsky au fost spălați prin Banca de Economii de la Chișinău.

Spălătoria a fost pornită în noiembrie 2007 de Veaceslav Platon, prin două firme fantomă, SRL „Bunicon-Impex” și SRL „Elenast-Com”, fiind acoperită de președintele Băncii de Economii Grigore Gacikevici, guvernatorul BNM Leonid Talmaci și acționarii privați majoritari de la BEM, Victor și Viorel Țopa.

Jurnaliștii de investigație administrează probe conform cărora 1,2 milioane de dolari din banii spălați în Dosarul Magnitsky au fost transferați în 2008 din Banca de Economii, în calitate de comision de protecție, pe conturile companiei off-shore Kelway Trading SA din bancă letonă Rietumu Banka.

Paralel cu spălătoria rusească din Dosarul Magnitsky, în 2007 Platon a început în cârdășie cu Gacikevici devalizarea Băncii de Economii prin acordarea creditelor neperformante. În 2008 a fost falimentat în parteneriat cu mogulul Sorin Ovidiu Vântu și InvestPrivatBank, al cărui vicepreședinte era Platon, scopul fiind destabilizarea țării înaintea alegerilor din aprilie 2009.

La 7 aprilie 2010 o parte din banii din Dosarul Magnitsky și cei furați din InvestPrivatBank au fost reinvestiți la Chișinău, prin deschiderea celor două televiziuni de știri, Jurnal TV a lui Victor și Viorel Țopa și Publika TV a lui SOV.

Același off-shore cu sediul în Panama, Kelway Trading SA este implicat și în Laundromatul Rusesc din 2010-2014, încheind la 12 iulie 2010 un contract cu compania off-shore a lui Platon Ronida Invest LLP, de la care a primit câteva transferuri de milioane de dolari după ce Platon a preluat acțiunile lui Viorel Țopa de la Banca de Economii. La 5 decembrie 2011, după ce Platon a preluat VictoriaBank, Kelway Trading SA primește de la Platon încă 5 milioane de dolari.

Mai mult, după preluarea controlului asupra Băncii de Economii de către Vlad Filat, Kelway Trading SA figurează în cadrul schemelor de furt din BEM în perioada 2010-2012, conform raportului de audit realizat la 6 decembrie 2012 de compania internațională de audit Grant Thornton.

La 12 septembrie 2014 președintele Comisiei Economiei, buget și finanțe din Parlamentul de la Chișinău, actualmente expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță a prezentat o altă schemă de furt din Banca de Economii, în care din nou este implicat același off-shore, Kelway Trading SA. Autorul dezvăluirilor a demonstrat că beneficiarul companiei off-shore este Vlad Filat. Fostul premier a fost cel care în 2012 a obstrucționat ancheta legată de Dosarul Magnitsky, blocând controlul fiscal solicitat de CNA la cele două companii ale lui Platon implicate în spălările de bani.

Întreaga investigație o puteți accesa aici: http://zeppelin.md/rom/investigatii/kelway-trading-si-asasinii-de-la-chisinau-ai-lui-serghei-magnitsky

Viorel Topa, Victor Topa, demnitate si adevar, PAS, Maia Sandu, Nastase, Andrei Nastase, BEM, BNM, Leonid Talmaci, Vlad Filat, Vladimir Voronin, IDIS Viitorul, Veaceslav Ionita, Hermitage Capital Management, Serghei Magnitsky, Laundromatul Rusesc, Magnitsky, Legea Magnitsky, Kelway Trading, Platon, Veaceslav Platon, Miliardomat, Laundromat,

Viorel Topa, Victor Topa, demnitate si adevar, PAS, Maia Sandu, Nastase, Andrei Nastase, BEM, BNM, Leonid Talmaci, Vlad Filat, Vladimir Voronin, IDIS Viitorul, Veaceslav Ionita, Hermitage Capital Management, Serghei Magnitsky, Laundromatul Rusesc, Magnitsky, Legea Magnitsky, Kelway Trading, Platon, Veaceslav Platon, Miliardomat, Laundromat, Caravita, nasul lui Filat, Jurnal TV, Strelet, Valeriu Strelet,

Viorel Topa, Victor Topa, demnitate si adevar, PAS, Maia Sandu, Nastase, Andrei Nastase, BEM, BNM, Leonid Talmaci, Vlad Filat, Vladimir Voronin, IDIS Viitorul, Veaceslav Ionita, Hermitage Capital Management, Serghei Magnitsky, Laundromatul Rusesc, Magnitsky, Legea Magnitsky, Kelway Trading, Platon, Veaceslav Platon, Miliardomat, Laundromat, Caravita, nasul lui Filat, Jurnal TV, Strelet, Valeriu Strelet,

loading...

Comments are closed.