Alte știri

DOC // O știre exclusivă a Telegraph.md, motiv de sesizare la PG și SIS: Un deputat cere anchetă privind finanțarea obscură a Președinției

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procuratura Generală și SIS vor verifica dacă legal faptul că mai mulți consilieri ai Maiei Sandu sunt plătiți de către o fundație străină și dacă securitatea Republicii Moldova nu este pusă în pericol. Deputatul PSRM, Nicolae Pascaru, a expediat o sesizare în acest sens către procurorul general Alexandr Stoianoglo și către SIS.

La baza sesizării deputatului se află știrea exclusivă a Telegraph.md, cu titlul ”Konrad-Adenauer-Stiftung, finanțatorul secret al hoardelor de consilieri și consultanți ai Maiei Sandu”.

“Președinția Republicii Moldova este controlată din exterior și acționează în interesele forțelor străine. În presă a apărut un răspuns al șefului Aparatului Prezidențial, Andrei Spînu, care recunoaște că în instituția prezidențială activează mai multe persoane plătite de către o fundație germană, dar care nu sunt angajați ai Președinției. Este cunoscut că cine plătește, acela are interese și dă indicații. Persoanele care nu sunt angajate oficial la Președinție, dar care ocupă birourile publice și au acces la secretele de stat, reprezintă o amenințare directă la adresa securității și suveranității statului. Se mai adaugă și influența lor externă, fapt care este deja o acțiune penală. Informația este tăinuită de către Președinție”, a spus Pascaru.

Recent, Președinția a recunoscut că Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), o fundație germană, finanțează în mod direct și secret consilierii și consultanții Maiei Sandu. Informația a fost ascunsă timp de patru luni și a putut fi obținută de către jurnaliști Telegraph.md doar cu implicarea Poliției.

Astfel, potrivit răspunsului oficial la demersul Telegraph.md din 12 martie curent, Președinția beneficiază de un proiect de asistență tehnică din partea Fundației Konrad Adenauer pe domeniile justiției, reformelor sectoriale și comunicării.

Această colaborare se bazează pe Memorandumul de Înțelegere semnat între Aparatul Președintelui și Fundația Konrad Adenauer la data de 1 ianuarie 2021. Memorandumul prevede obținerea consultanței, în funcție de necesități, pe domeniile enunțate mai sus. Toate costurile aferente proiectului sunt gestionate direct de Fundația Konrad Adenauer, notează Președinția în răspunsul oficial.

Totuși, chiar dacă memorandumul a fost semnat încă la începutul mandatului președintelui Maia Sandu, acesta nu a fost publicat pe pagina web a Președinției și nici nu s-a comunicat în mod public despre semnarea lui și faptul că fundația KAS finanțează activitatea șefului statului. Mai grav, Președinția refuză să comunice lista consilierilor și a consultanților plătiți de KAS, precum și mărimea salariilor acestora, ceea ce este suficient de alarmant și dă peste cap tot ce înseamnă finanțarea Președinției și pretinsa transparență instituțională.

Potrivit surselor Telegraph.md, din proiectul KAS sunt finanțați obscur și consultanții consilierilor prezidențiali, iar unul dintre aceștia este Eugen Rurac, fostul procuror al “Statului capturat de Vlad Plahotniuc”. Rurac este procurorul care a renunțat în secret la acuzațiile împotriva Domnicăi Manole (detalii, aici).

loading...

Comments are closed.