Alte știri

DOC OFICIAL // Maia Sandu cere CC să-i întoarcă în Guvern pe miniștrii susținuți de Igor Dodon

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus astăzi, 11 ianuarie, o sesizare prin care solicită Curții Constituționale să-i întoarcă în Guvern pe miniștrii susținuți de Igor Dodon, fostul președinte al țării, informează Telegraph.md, cu referire la comunicatul oficial al Președinției.

”Azi am adresat o sesizare Curții Constituționale cu cererea de a verifica constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează Președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor. În linii mari, solicitarea mea ține de dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu Prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții. De asemenea, am cerut declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, acest lucru putând crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că premierul Ion Chicu, propus în funcție de președintele Igor Dodon, și-a anunțat demisia în decembrie 2020, după ce în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale i s-a cerut plenar și activ să renunțe la funcție. Odată cu premierul, au plecat din Executiv și trei miniștri:

  • Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății;
  • Sergiu Pușcuța, ministrul Finanțelor;
  • Anatol Usatîi, ministrul Economiei.

Chicu și miniștrii menționați au asigurat interimarul până la 31 decembrie 2020, însă Maia Sandu a refuzat să ia act de demisii.

Sesizare CC – Maia Sandu cere CC să-i întoarcă în Guvern pe miniștrii susținuți de Igor Dodon by Telegraph Moldova on Scribd

loading...

Comments are closed.