DOC // PNM a înaintat un demers către instituțiile ucrainene prin care cere excluderea sintagmei „limba moldovenească” din programele de studii

 

Președintele Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, a anunțat într-o postare pe Facebook că, la solicitarea și în interesul comunității românești din Ucraina, formațiunea a înaintat un demers oficial către Ministerul de Externe al Ucrainei și Ministerul Educației și Cercetării de la Kiev, privind modificarea documentației școlare interne și excluderea sintagmei „limba moldovenească” din programele de studii și din actele eliberate etnicilor români din comunitățile istorice românești.

„Din păcate, statul ucrainean încă mai recunoaște sintagma ”limba moldovenească”, tipărește cărți pentru studierea ”limbii moldovenești”, susținând astfel falsurile promovate de propaganda rusă. Din cauza menținerii acesteia ca și obiect de studiu, tinerii etnici români care vin la studii în Republica Moldova și România întâmpină dificultăți la perfectarea actelor și la înmatricularea în instituțiile superioare de învățământ.

Știm că e război și eforturile vecinilor noștri sunt îndreptate către acesta, însă războiul respectiv e și despre cultură, istorie și identitate, de aceea toate lucrurile trebuie puse la punct acum. Odată ce Republica Moldova s-a debarasat de nefericita sintagmă sovietică, e timpul ca și Ucraina s-o facă, iar tinerii etnici români să învețe limba română, așa cum e și firesc din punct de vedere științific și istoric”, a mai menționat Dragoș Galbur.
 
Total
0
Shares
Total
0
Share