Politică

DOC // Protestul violent din ianuarie 2016: un activist PPDA a fost condamnat, iar trei figuranți scapă de închisoare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a achitat trei din patru figuranți în dosarul „Protestul din 20 ianuarie 2016: Aureliu Pisica (PPDA), Vrej Martirosian (Partidul Nostru), Cioina Fiodor (PPDA), Oleg Sârbu”, menționând lipsa elementului infracțional sau existența unor circumstanțe care exclud pornirea anchetei. Fiordor Cioina, participant la protestul de acum cinci ani, din partea Platformei Demnitate și Adevăr a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare pe un termen de probațiune de doi ani, informează Telegraph.md, cu referire la sentința din 27 ianuarie 2021.

Amintim că la 20 ianuarie 2016 au avut loc proteste în scuarul Parlamentului R. Moldova, care la un moment dat au escaladat în violențe. Astfel, unii manifestanți violenți au atacat cordonul viu format din polițiști, iar mai apoi au forțat cu o rangă metalică, scoasă din balustrada pragului, ușa laterală a clădirii Parlamentului, intrând forțat în incinta clădirii.

În continuare, manifestând un comportament agresiv și foarte violent, aceștia au gresat polițiștii sustrăgând și distrugând echipamentul din dotare. Ca rezultat, protestatarii au devastat etajul I al Parlamentului, cauzând prejudiciu material în sumă de aproximativ 750 000 MDL.

În urma altercațiilor dintre polițiști și protestatari din 20.01.2016, au avut de suferit 27 de persoane angajați ai MAI. O parte dintre polițiști au fost internați în spital cu diferite traumatisme. De asemenea, mai mulți polițiști au fost deposedați de bastoane, căști de protecție, măști antigaz, seturi de protecție mâini-picioare, telefoane mobile de serviciu și scuturi, ca rezultat fiind cauzat prejudiciu în valoare de aproximativ 275 000 MDL.

Poliția, în colaborare cu Procuratura Generală, au întreprins măsurile necesare pentru identificarea persoanelor care au încălcat legea și au instigat la acțiuni violente. Astfel, atunci au fost identificate mai multe persoane care au participat activ la acțiunile violente din 20.01.2016 la Parlament și care au atacat polițiști, au forțat ușa Parlamentului, facilitând accesul manifestanților în instituție, au distrus și sustras echipamentul angajaților poliției și au vandalizat clădirea Parlamentului.

loading...

Comments are closed.