(doc) Sergiu Sîrbu a înaintat o petiție către Parlamentul European în care cere investigarea furtului miliardului și a beneficiarilor acestuia

sergiu sirbu, maia sandu si nastase, otravire cu mercur, maia sandu otravita, nastase otravit, campanie electorala
 

Deputatul Sergiu Sîrbu a înaintat o petiție către Parlamentul European și Comisiei Europene în care a cerut ca instituțiile mai sus enumerate să scoată la lumină beneficiarii finali a falimentării celor trei bănci Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Aceasta a fost semnată de către un grup de deputați din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova.

Sergiu Sîrbu astfel a venit cu o reacție la petiția înaintată de activiștii PAS și PPDA care au colectat semnături din partea deputaților Parlamentului Republicii Moldova într-o petiție care urma să fie adresată Parlamentului European spre investigarea fraudei bancare din anii precedenți. Deputatul democrat a propus activiștilor din partea PAS și PPDA să semneze și ei petiția în care se cere ca să fie investigată finanțarea de către Ilan Șor din banii proveniți din fraudele bancare a PLDM-ului în campania electorală din 2014, partid din care făcea parte și Maia Sandu, actuala lideră a Partidului Acțiune și Solidaritate.

În petiția sa, Sergiu Sîrbu scrie că există indicii serioasa că PLDM-ul a fost finanțat în campania electorală din 2014 de către omul de afaceri Ilan Șorm tocmai din banii celor trei bănci. De această finanțare au beneficiat și candidații acestui partid, inclusiv Maia Sandu. “În același timp, conform datelor din dosarul penal în baza căruia a fost condamnat fostul președinte PLDM și fostul premier Vlad Filat, dar și conform numeroaselor materiale din mass-media independentă, domnul Filat, doamna Maia Sandu și alți reprezentanți PLDM au călătorit la Bruxelles și alte capitale cu avioane de lux, toate deplasările au fost achitate din banii obținuți în urma fraudei bancare. De asemenea au fost publicate documente care arată că PLDM a beneficiat de servicii de consultanță externă plătite din banii proveniți din frauda bancară.” se spune în petiția lui Sergiu Sîrbu.

Deputații solicită ca cercetările Instituțiilor Europene să vizeze și persoana lui Andrei Năstase, președintele PPDA, despre care există indicii solide că în anul 2015 a organizat proteste de stradă finanțate la fel de către Ilan Șor și Vlad Filat, cu bani proveniți din cele 3 bănci mai sus menționate.

În petiție este indicat că justiția a stabilit că în furtul din sistemul bancar moldovenesc au fost implicați fostul premier Vlad Filat, oamenii de afaceri Veaceslav Platon și Ilan Șor, dar și un grup de funcționari bancari conduși de fostul președinte al BEM, Grigore Gacichevici. Persoanele cu pricina sunt bănuite că ar fi derulat, în parteneriat cu unii factori externi, activități subversive contra Republicii Moldova – atât în politica internă a țării cât și în ramuri strategice ale economiei naționale.

În cadrul aceleiași petiții, grupul de deputați ce au înaintat petiția au cerut să investigheze activitatea Fundației “Open Dialog”, care potrivit informațiilor apărute în mass media, a livrat în zonele separatiste din Ucraina armament, totodată a făcut lobby din bani murdari partidelor de opoziție din Republica Moldova, dar și omului de afaceri Veaceslav Platon. În petiție se spune că este necesitatea verificării relațiilor dintre politicienii din Moldova, mai ales deputații PLDM și liderii  PAS și PPDA cu această fundație.

Petiția a fost semnată de deputații fracțiunii Partidului Democrat din Moldova Sergiu Sîrbu, Valentina Stratan, Anatolie Zagorodnîi, Eugeniu Nichiforciuc, Corneliu Dudnic, Oleg Sîrbu și Igor Vremea.

Total
0
Shares
Total
0
Share