Actualitate

DOC // Sindicaliștii din Educație sunt împotriva achitării testelor anti-COVID-19: ”Cheltuielile ce țin de examenul medical sunt suportate de angajator”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Urmare a unui val de reacții negative din partea membrilor de sindicat, Biroul Executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei, întrunit într-o ședință ad-hoc la 24 august, a adoptat o Declarație, în legătură cu emiterea, la 23 august 2021, de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, a Hotărârii nr. 60.

Potrivit sindicaliștilor, decizia CNESP contravine Convenției OIM, care statuează că ”măsurile de securitate și de igienă a muncii nu trebuie să antreneze nici o cheltuială pentru muncitori”. Convenția a fost ratificată de Republica Moldova prin hotărârea nr.755-XIV din 24 decembrie 1999.

Totodată, se mai atrage atenția și asupra faptului că impunere achitării testelor anti-COVID-19 contravine inclusiv actelor normative naționale, respectiv este contrară prevederilor Legii securității și sănătății în muncă. Conform acestei legi, măsurile privind securitatea, igiena și sănătatea în muncă nu vor comporta, în nici o situație, obligații financiare din partea lucrătorilor, iar cheltuielile ce țin de organizarea și efectuarea examenului medical sunt suportate de angajator.

”În această ordine de idei, Biroul Executiv al FSEȘ se declară împotriva acțiunilor care tind să diminueze drepturile și garanțiile legale ale salariaților. Totodată, în scopul asigurării drepturilor și garanțiilor salariaților din domeniul Educației, Biroul Executiv al FSEȘ cheamă CNESP să-și revizuiască neîntârziat hotărârea menționată supra, pentru a nu pune în pericol buna desfășurare a procesului educațional, începând cu 1 septembrie 2021”, este poziția fermă a sindicaliștilor din Educație.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

loading...

Comments are closed.