DOC // Un nou șiretlic la AIC? Au schimbat, în ultimul moment, caietul de sarcini pentru licitația de la aeroport, ca să simuleze competiția

Un nou truc menit să ascundă favorizarea companiei franceze Lagardere. Autoritățile de la Chișinău au schimbat astăzi discret condițiile din caietul de sarcini pentru licitația de la aeroport, astfel încât să creeze impresia că le-au oferit posibilitatea mai multor companii să participe la concurs. Doar că au făcut acest lucru cu puțin timp înainte să expire termenul de depunere a dosarelor, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca să existe și alți competitori.

Mișcarea celor de la AIC a fost sesizată de bloggerul Eugen Luchianiuc, care atrage atenția că modificările s-au făcut doar în versiunea engleză a caietului de sarcini nu și în cea română. Schimbarea vizează regulile de participare pentru zona de Retail, fiind anulate o serie de prevederi care îi favorizau exclusiv pe francezii de la Lagardère.

Mai exact, a fost scoasă condiția ca participantul la licitație să aibă cel puțin 7 ani de experiență în domeniul Travel Retail și al alimentației publice, în cel puțin 10 aeroporturi din Uniunea Europeană, cu un trafic de minimum 2,5 milioane de pasageri în ultimii 3 ani. Alta ținea de obligația ca, în ultimii 5 ani, să fie gestionat cel puțin 3 spații comerciale de tip „Travel Retail” și 3 spații de tip „Public Catering” în aeroporturi internaționale cu un trafic de minimum 2,5 milioane de pasageri, în ultimii 3 ani.

„De ce au făcut ei asta? Pentru a arăta, pe final, că erau mai multe companii care întruneau condițiile de participare la licitație. Asta deși, toate companiile care au fost interesate, au văzut primele condiții și, atâta timp cât nu corespundeau nici nu s-au mai obosit să pregătească dosarul de participare. Pregătirea acestuia durează și nu mai cred să reușească cineva de azi până pe 24 iunie când se termină primirea documentelor să reușească să completeze și să adune tot dosarul”, explică Luchianiuc.

Amintim că, la finele lunii mai, Aeroportul Internațional Chișinău a anunțat inițierea unei noi licitații cu strigare pentru locațiunea spațiilor comerciale din incinta aerogării. Calendarul de organizare a concursului era următorul: 1-24 iunie – depunerea cererilor de participare și vizitarea spațiilor; 25-26 iunie – examinarea dosarelor; 27 iunie – desfășurarea licitației și anunțarea câștigătorului.

Până acum însă, singurii care au aplicat și au vizitat spațiile care vor fi înstrăinate au fost reprezentanții companiei Lagardere.

Total
0
Shares
Total
0
Share