(doc/video) Cum Maia Sandu a finalizat concesionarea aeroportului începută de Vlad Filat

Maia Sandu, Vlad Filat, PLDM, furtul miliardului, BEM, cine a furat miliardul, Voronin spune ca Maia Sandu e implicata in furtul miliardului, Laundromat, PAS, ACUM, blocul ACUM, copresedintele blocului ACUM, PAS cu DA, acum da pas, fractiunea PAS, presedintele fractiunii PAS

Schemele cumpărare, concesionare, vânzare a Aeroportul au o istorie mult mai mare decât credeam cu toții. Epopeea Aeroportului își are rădăcinele mult mai înainte decât anul 2013 precum era prezentat publicului.

Nu știm cum s-a întâmplat că Guvernul a votat de 4 ori pentru concesionarea aeroportului. Prima Hotărîre prin care s-a decis de principiu că aeroportul trebuie concesionat este Hotărârea Guvernului nr. 438 din 19 mai 2012 cu privire la iniţierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău”.

După ce Vlad Filat a deschis calea concesionării Aeroportului în 2012, în 2013 au urmat mai urmat două decizii, care deja au pus punct afacerii.

În septembrie 2013 Guvernul ia decizia pe marginea concursului în urma căruia s-a decis cine va fi investitorul care a câștigat concursul. Șor își intră în drepturi. Și pentru că au apărut voci care au declarat ilegală această concesionare, la data de 4 octombrie 2013, Guvernul se vede nevoit să reconfirme printr-o hotărâre repetată concesionarea Aeroportului Chișinău, asta chiar dacă Șor își intrase deja în drepturi.

În așa mod Aeroportul a ajuns definitiv în mâinile companiei Avia Invest al cărei proprietar de facto era Ilan Șor, pe o perioadă de 49 de ani, perioadă în care Avia Invest urmează să încaseze câte 9 euro de pe fiecare călător – aproximativ 1 miliard de euro.

Despre suspiciunile de corupție (frauda prin care a fost concesionat aeroportul) dar și despre modul în care AVIA INVEST a încălcat prevederile contractuale există, încă din 2015, un raport al CNA. În octombrie 2015 CNA, transmite un raport premierului Streleţ şi ministrului Justiţiei. CNA recomandă anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Centrul Naţional Anticorupţie informază Guvernul că în perioada 2013 – 2015 compania investitoare nu a făcut investiții proprii în dezvoltarea Aeroportului, ci doar a folosit banii proveniți din activitățile acestuia.

În așa mod, putem spune cu siguranță că noul Guvern nu e cointeresat în elucidarea acestui caz. Ba mai mult, acesta putea fi întors precum recunoștea și reprezentanții Guvernului Sandu, iar în cele din urmă ne-am trezit cu el vândut. Vânzare ce era posibilă doar cu acordul Ministerului Economiei și Prim-Ministrului Republicii Moldova.

Autor: Anatolie Chirilov

Total
0
Shares
Total
0
Share