Actual

DOCUMENT // Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în interesul cetățenilor și al mediului de afaceri

Pinterest LinkedIn Tumblr

La inițiativa Președintelui Igor Dodon, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte legislative, transmite Telegraph.md

Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță, a declarat că acum se impune necesitatea adoptării, în regim de urgență, a unor măsuri, cu aplicabilitate imediată, ce au drept scop diminuarea impactului negativ al pandemiei de coronavirus asupra economiei naționale și stabilității bugetare.

Legea vizează susținerea socială a cetățenilor, a patentatarii și agenților economici. Astfel, ajutorul de șomaj va fi majorat, suma minimă fiind de 2775 lei. Ajutorul de șomaj în sumă de 2775 lei va fi acordat pentru persoanele care se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj.
Prin această lege se consolidează și măsurile de susținere a familiilor defavorizate. Venitul lunar minim garantat se majorează de la 1107 de lei până la 1300 de lei, pe perioada stării de urgență. De asemenea, se majorează cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei).

Statul va subvenționa cheltuielile legate de achitarea salariului sau indemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării în mărime de 100% sau 60% din impozitele și contribuțiile aferente salariilor sau indemnizațiilor achitate, în funcție de motivul sistării activității.

Patentarii care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență vor fi scutiți de plata pentru patentă.

Patentarilor și persoanelor care practică activitate independentă, întreprinzătorilor individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență li se va restitui contribuțiile sociale în sumă fixă.

Legea mai prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA.

Până la 25 iulie se amână termenul de achitare a taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei Situații Excepționale.

Proiectul urmează să fie prezentat Parlamentului și va intra în vigoare numai în cazul dacă nu va fi depusă și aprobată vreo moțiune de cenzură.

Pentru angajarea răspunderii asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetă… by Telegraph Moldova on Scribd

loading...

Comments are closed.