Politic

Dodon anunță că actualul Parlament ar putea fi dizolvat: „Cu cât mai repede, cu atât mai bine”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Igor Dodon îndeamnă candidații la funcția de președinte să dea dovadă de corectitudine în alegerile prezidențiale din toamna curentă. De asemenea, șeful statului susține că actualul Parlament, care își reia astăzi activitatea, trebuie să fie cât mai urgent de dizolvat. Această misiune îi va reveni viitorului președinte, care va semna decretul de dizolvare a Legislativului.

„Astăzi se dă start proceselor electorale pentru alegerile prezidențiale. De pe 1 septembrie și până pe 11 septembrie pot fi create grupurile de inițiativă pentru colectarea semnăturilor. Mă adresez tuturor candidaților, care optează pentru funcția de președinte al R. Moldova – vă chem la corectitudine. Autoritățile vor asigura un proces democratic, transparent pentru aceste alegeri prezidențiale. Înțelegem că este luptă politică, înțelegem că fiecare va face campania sa…, dar să fim corecți, să nu trecem norma legală, iar autoritățile, noi, vom face tot posibilul ca să fie un proces democratic și să dăm posibilitate tuturor să se manifeste”, a declarat astăzi Igor Dodon, după ședința tradițională cu participarea premierului și speakerului.

Oficialul a îndemnat partenerii de dezvoltare „din Est și din Vest, să delege observatori la aceste alegeri”. „Vreau să vă asigur că vom face tot posibilul ca aceste alegeri să corespundă standardelor internaționale”, a spus Igor Dodon, care, cel mai probabil, va candida pentru al doilea mandat.

Șeful statului a mai adăugat că astăzi va fi reluată sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă, însă aceasta ar putea fi scurtată din cauza că Parlamentul urmează să fie dizolvat după alegerile prezidențiale.

„Deputații au revenit la muncă, iar săptămâna viitoare va fi convocat Biroul permanent al Parlamentului, pentru a fi reluate ședințele în plen. Vom discuta astăzi cu partidele care au format coaliția de guvernare. Știți că este o majoritate la limită. La ședința comună PSRM-PD urmează să vedem cum ne mișcăm mai departe. Totuși, cred că acest Parlament trebuie dizolvat. Marea majoritate a cetățenilor vor alegeri anticipate. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cum declanțăm acest proces, pentru ca următorul președinte, după inaugurare, să nu aibă altă soluție decât semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului. Vom propune măsurile legale cum poate fi declanșat acest proces. Acest Parlament nu corespunde rezultatelor alegerilor din februarie 2019. Mulți și-au părăsit fracțiunile, de aceea Parlamentul trebuie dizolvat”, a conchis Igor Dodon.

Citește și: VIDEO // Probleme pentru Platon, Plahotniuc și Usatîi: Federați Rusă anunță finalizarea Dosarului ”Laundromatul”

loading...

Comments are closed.