Doi bărbați au ajuns la spital cu arsuri grave: Unul a încercat să aprindă focul în sobă cu benzină

Două persoane au avut de suferit în urma nerespectării regulilor de siguranță. Primul caz a fost înregistrat pe data de 20 decembrie 2023 în localitatea Blindești, raionul Ungheni. Aici, un bărbat în vârstă de 61 de ani a primit arsuri de gradul III, IV la membrele superioare, în timpul deflagrației produse în bucătăria locuinței, ca urmare a scurgerii de gaz de la aragazul defect. La fața locului s-au deplasat două echipe de salvatori, care au stabilit că incendiul în locuință nu s-a produs. Persoana în stare stabilă a fost preluată de echipa de medici și transportată la spitalul raionul, pentru îngrijiri de rigoare.

Al doilea caz a avut loc în seara zilei de ieri în satul Lopatnic, raionul Edineț, unde un bărbat în vârstă de 51 de ani a suferit arsuri de gradul I la membrele superioare și regiunea feței. Potrivit informațiilor înregistrate, acesta a încercat să aprindă focul în sobă cu un lichid ușor inflamabil, iar din imprudență hainele bărbatului au luat foc. Persoana a fost transportată la spitalul raional, fiind în stare stabilă. Potrivit pompierilor, incendiu în casă nu s-a produs.

Toate circumstanțele producerii incidentelor urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la utilizarea instalațiilor ce funcționează pe bază de gaze naturale, dar și altor surse de încălzit locuințele.

De asemenea, recomandările specialiștilor vin și pentru persoanele care utilizează sobele de încălzit în perioada rece a anului. Astfel, pompierii îndeamnă oamenii să nu obtureze canalele de ventilare și să le curăță periodic, dar și să aerisească bine încăperile, unde are loc arderea. Mai mult, cetățenii sunt rugați să îndepărteze lucrurile combustibile și ușor inflamabile din preajma sobelor, și să nu utilizeze pentru aprinderea focului lichide ușor inflamabile, cum ar fi benzina sau motorina.

Totodată, în vederea prevenirii incendiilor în sectorul locativ și intoxicațiilor cu monoxid de carbon, de la începutul sezonului rece angajații IGSU au inspectat și evaluat 17660 case de locuit, fiind avertizate 43868 de persoane din 701 localități din raioanele țării. Mai mult, în perioada rece anului 2023 numărul incendiilor izbucnite din cauza nerespectării regulilor de securitate și de exploatare a surselor de încălzit a constituit 1621 în comparație cu anul precedent când în aceeași perioadă au fost înregistrate 1692 de incendii.

Total
0
Shares
Total
0
Share