Doi bărbați ruși au fost condamnați la închisoare pentru recitarea de poezii ce criticau războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Un tribunal moscovit a condamnat la închisoare pentru perioade îndelungate doi bărbați pentru recitarea de poezii care criticau atacul Rusiei împotriva Ucrainei, informează Serviciul Mondial BBC, scrie Rador

Acțiunea a avut loc la 25 septembrie anul trecut. Tinerii poeți Artiom Kamardin (33 de ani), Egor Ștovba (23 de ani) și Nikolai Daineko și-au exprimat în poeziile lor dezacordul cu războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei.

Astfel, Artiom Kamardin a fost condamnat la închisoare pentru șapte ani, iar Egor Ștovba, pentru cinci ani și jumătate, pentru ceea ce autoritățile au descris drept „incitare la ură” și „amenințarea securității de stat”. Bărbații au participat la un cenaclu de poezie la monumentul Maiakovski din Moscova, în 2022. Artiom Kamardin a fost reținut după eveniment.

Artiom Kamardin și Egor Ștovba nu și-au recunoscut vina în instanță.

Al treilea poet, Nikolai Daineko, căruia i s-a deschis un dosar penal, și-a recunoscut vinovăția și a încheiat un acord cu ancheta. Astfel, a fost judecat separat de cei doi, iar pe 10 mai 2023, Daineko, în vârstă de 27 de ani, a fost condamnat la patru ani într-o colonie de regim general.

Svoboda.org scrie că participanții la lecturile Maiakovski au fost găsiți vinovați că au incitat la ură sau dușmănie față de separatiștii din autoproclamatele republici din Donbas din cauza poeziilor pe care le-au recitat la monumentul lui Maiakovski din Piața Triumfalnaya din centrul Moscovei.

Canalul Telegram „Sota” relatează că poliția a scos, în timpul procesului care s-a desfășurat astăzi, cel puțin trei persoane din sala de judecată, unde s-au auzit strigăte: „Rușine!” după anunțarea verdictului.

Printre cei reținuți se numără și soția lui Artiom Kamardin, Alexandra Popova. Ea a publicat un videoclip din autoduba poliției și a spus că erau acolo și câțiva jurnaliști de la NTV. Numărul exact al reținuților este încă necunoscut. Ei sunt „duși fără discernământ într-o autodubă”. Tribunalul este înconjurat de poliție, notează Sota.

În decembrie 2022, Centrul pentru drepturile omului „Memorial” i-a declarat pe cei trei poeți încercerați drept prizonieri politici.

Total
0
Shares
Total
0
Share