Doi deputați PAS propun crearea ”Poliției Animalelor”

Republica Moldova va avea o Lege privind protecția animalelor. Deputații PAS Lilian Carp și Iulia Dascălu au prezentat proiectul de lege în acest sens, care a fost realizat în colaborare cu societatea civilă și reprezentanții autorităților de stat responsabile.

Proiectul vine să prevină abandonul necontrolat al animalelor. În acest sens, va fi creat un sistem informațional de identificare și înregistrare a animalelor de companie și a proprietarilor lor.

De asemenea, se propune înființarea unui serviciu specializat în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu responsabilități directe în elaborarea politicilor naționale pentru protecția animalelor și gestionarea populației de animale fără stăpân.

„Ne-am propus să creăm un cadru juridic privind protecția animalelor împotriva tratării cu cruzime, provocării durerii, suferinței, precum și asigurarea bunăstării și tratamentului uman față de animalele cu și fără stăpân. Proiectul prevede crearea unui sistem informațional de identificare, de înregistrare a datelor cu privire la animalele de companie și a deținătorilor acestora. Acest lucru ne va ajuta să știm care este numărul exact de animale pe care le dețin proprietarii și totodată să fie înregistrate inclusiv animalele fără stăpân.

De asemenea, acest cadru legislativ va stimula crearea de noi adăposturi decente și va impulsiona toate părțile interesate să organizeze campanii de informare privind tratarea umană și responsabilă a animalelor, dar și adopția acestora. Timp de 30 de ani, nici o guvernare nici măcar nu a intenționat să adopte o lege privind protecția animalelor. Astăzi, ne propunem să avem un cadru legal și în sfârșit să punem capăt problemelor legate de animalele cu și fără stăpân”, a explicat Iulia Dascălu.

„Din păcate, din cauza că Administrațiile Publice Locale, inclusiv cea din Chișinău, nu sunt în stare să respecte regulamentele locale, dar și angajamentele față de cetățeni, am fost nevoiți să intervenim printr-un instrument legal, care să ne permită să implementăm un plan de acțiuni bine gândit, cu responsabilități și mecanisme clare.

Acest proiect de lege bine pus la punct ne va permite să gestionăm sistemic și în mod eficient această situație tristă și periculoasă. Să implementăm programe de adopție, să monitorizăm respectarea principiilor de capturare, sterilizare și reintegrare, așa cum fac oamenii normali, garantând în același timp sentimentul de siguranță pentru cetățeni”, a declarat Lilian Carp.

Total
0
Shares
Total
0
Share