Alte știri

Doi soți îmbrățișați, scoși de salvatorii români de sub ruinele din Albania. Imaginile dezastrului lăsat de cutremur

Pinterest LinkedIn Tumblr

Bilanțul cutremurului de 6,4 din Albania a ajuns la cel puțin 40 de morți. Echipele de intervenție au recuperat 10 cadavre de sub dărâmături. Continuă eforturile de salvare a oamenilor prinși sub clădirile prăbușite în ultimele trei zile, după o serie incredibilă de cutremure – numărul a depășit 650. O nouă replică – de 4,6 – s-a înregistrat aseară. Printre cei care caută în grămezile de moloz se află și 52 de salvatori români – efortul lor a fost lăudat de președintele Albaniei, relatează Digi24.ro

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Pompierii români încercau să scoată două victime, de sub ruinele unei case din orașul Durres, în momentul în care a urmat cea mai puternică replică a seismului: magnitudinea a fost de 5,6. Toţi oamenii au fugit în locuri cât mai sigure. Astfel de episoade au fost cu zecile, după cutremurul de 6,4 care a lovit Albania marţi dimineaţă.

Plutonier major Fotă – RO USAR: Am evacuat zona, acum așteptăm să fim în siguranță ca să intervenim din nou. S-au găit două victime pe partea din spate a clădirii și se presupune că mai este o victimă pe partea din spatele clădirii.

Salvatorii români au fost ajutaţi de patru câini special antrenaţi – doi trimişi de Clubul Câinilor Utilitari.

Vlad Popescu, Clubul câinilor utilitari: Cățelusii nu erau în lucru la momentul respectiv, slavă Domnului, sunt bine la locul lor.

Romică Chițoi, voluntar Clubul Câinilor Utilitari: „Toți câinii implicați în căutare dau niște indicații aproximative pe care colegii noștri pompieri trebuie să le urmeze. Ei dau niște indicații, dar e greu să se pună pe o semnalizare clară, pentru că e departe, dar mergem.”

După ce a trecut panica, militarii români și-au reluat misiunea. Au montat inclusiv o tiroliană care să permită transportul mai rapid al victimelor.

În casa transformată în ruină locuia o familie cu 9 membri. Doar unul a supraviețuit. Pompierii români au fost marcaţi în momentul în care, sub dărâmături, au găsit doi soţi care au pierit îmbrăţişaţi, încercând să se protejeze unul pe celălalt.

La locul tragediei a ajuns şi preşedintele Albaniei, care şi-a exprimat recunoştinţa pentru ajutorul oferit de ţara noastră.

Ilir Meta, președintele Albaniei: „Toată lumea știe că România ajută Albania în aceste momente critice, sunt specializați în salvare şi fac tot ce pot pentru a ne ajuta să găsim oameni sub clădirile prăbușite. Îi suntem recunoscători României pentru această reacție rapidă și pentru ajutorul profesionist.”

România a trimis în Albania cel mai consistent ajutor dintre toate ţările şi asta în mai puţin de 24 de ore – au intervenit 52 de salvatori profesionişti, în condiţiile în care Albania are doar 50 de pompieri pregătiți pentru astfel de misiuni.

Maria Moiș, jurnalist Digi24: „20 tone de echipamente  pe care autoritățile române le-au pregătit. Sunt alimente, sunt utilaje pentru a căuta sub dărâmături și inclusiv generatoare electrice… câinii special antrenați care îi vor ajuta pe salvatori să caute victime pe sub dărâmături.”

Militarii români sunt acreditaţi ONU şi, în doar câteva ore, sunt gata să intervină oriunde e nevoie.

loading...

Comments are closed.