Alte știri

„Domnia” lui Netanyahu în Israel ia sfârșit. Opt partide de opoziție formează un guvern nou cu premier prin rotație

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidele de opoziție din Israel au ajuns la un acord final pentru a forma un nou guvern, înlăturându-l, astfel, de la putere pe Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria țării, după 12 ani, informează Digi24.ro

Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid a anunțat, miercuri noapte, un guvern de coaliție format din opt formațiuni politice. Guvernul va fi unul „de rotație” – Naftali Bennett, șeful partidului naționalist Yamina va deveni premier inițial, iar la jumătatea mandatului, funcția va fi preluată de Lapid. Lapid ar urma să devină premier în 27 august 2023.

Guvernul urmează să fie votat în Knesset, însă, aritmetica parlamentară arată că acesta urmează să obțină votul de încredere. Lapid a anunțat, într-un comunicat, că l-a informat pe președintele țării, Reuven Rivlin de succesul negocierilor:

„Mă angajez că acest guvern va lucra în slujba tuturor cetățenilor israelieni, cei care l-au votat și cei care nu l-au votat. Își va respecta adversarii și va face tot ce îi stă în putere să unească toate părțile societății israeliene”.

Netanyahu și partidul său, Likud, vor merge acum în opoziție. Likud a câștigat cele mai multe locuri în Parlament la alegerile neconcludente din Martie, însă premierul în exercițiu nu a putut forma un guvern după primirea unui nou mandat.

Citește și: NASA a anunţat două noi misiuni de explorare a planetei Venus

 

loading...

Comments are closed.