Dorin Recean le promite agricultorilor 900 de milioane de lei până la sfârșitul lunii iulie

Prim-ministrul Dorin Recean promite agricultorilor achitarea celor 900 de milioane de lei din fondul de subvenționare în agricultură până la sfârșitul lunii iulie, scrie Moldova1.md

Achitările vor fi efectuate prin intermediul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA).

Premierul a făcut aceste declarații în plenul Parlamentului în timpul prezentării inițiativei legislative de modificare a Legii Bugetului de Stat pentru anul 2023.

Solicitat de opoziția parlamentară să spună când Guvernul va achita datoriile față de agricultori, Dorin Recean a specificat că este vorba de achitarea din fondul de subvenționare a proiectelor eligibile pentru anul 2022.

„Achitarea de către Guvern a datoriei Agenției pentru Intervenție și Plăți pentru anul 2022, care este de 1 miliard și 200 milioane din cele 1 miliard și 500 milioane, care este motivul?”, a întrebat deputatul socialist Radu Mudreac.

„În ceea ce privește achitarea datoriilor, haideți să fim corecți, este vorba de achitare din fondul de subvenționare a proiectelor eligibile în anul 2022. Respectiv, acest ritm de achitare, care are un ritm anual pe parcursul a 12 luni, în anul 2023 a fost cu aproximativ 10-15 la sută mai mare decât în anii precedenți”, a răspuns premierul, care a dat asigurări că autoritățile vor achita până la finele lunii iulie suma rămasă.

„Mai mult ca atât, așa cum am convenit și în anii precedenți cu fermierii, care într-adevăr întâmpină dificultăți financiare, că până la sfârșitul lunii iulie a acestui an vom achita și ce a rămas 900 milioane de lei din fondul de subvenționare prin AIPA. Noi am crescut capacitatea de procesare a dosarelor, este un lucru tehnic care trebuie să fie realizat și în așa fel am accelerat capacitatea de procesare ca până la sfârșitul lui iulie, nu până la sfârșitul anului să debursăm toate cele 900 de milioane și asta am făcut o promisiune și deja o facem în raport cu agricultorii”, a declarat Dorin Recean în plenul Parlamentului.

Premierul a subliniat că Guvernul a solicitat majorarea cu 100 de milioane de lei a fondului de subvenționare pentru a achita costurile inputurilor agricole: motorina și fertilizanții. Dorin Recean a mai spus că Guvernul este în căutare a unor soluții pentru problemele agricultorilor în special pentru a achita parțial diferența costurilor la inputuri.

„Guvernul în continuare caută soluții împreună cu partenerii externi ca să putem să achităm cel puțin parțial diferența de costuri, care au fost la inputuri în toamna trecută, adică în sezonul trecut, raportat la prețurile în scădere a produselor agricole finit”, a mai spus Recean.

Prim-ministrul Dorin Recean a prezentat Parlamentului inițiativa legislativă a Guvernului ce prevede modificarea Legii Bugetului de Stat pentru anul 2023 prin majorarea părții de venituri și a celei de cheltuieli cu 1 miliard 400 de milioane de lei din contul finanțărilor externe.

Total
0
Shares
Total
0
Share