Dorin Recean urmează să se întâlnească astăzi cu patru asociații de fermieri

Premierul Dorin Recean va discuta despre problemele din domeniul agricol în această după-amiază cu patru asociații de fermieri, a declarat pentru Radio Moldova reprezentantul Asociației Forța Fermierilor, Alexanadr Slusari. Potrivit acestuia, băncile au pus sechestru pe tehnica agricolă a mai multor fermieri, din cauza că nu-și pot achita creditele.

Alexandr Slusari a mai subliniat că în acest an cei mai afectați de secetă au fost fermierii din UTA Găgăuzia, dar și din raioanele Cantemir, Cahul, Basarabeasca și Căușeni.

„Sunt invitate patru asociații la această întâlnire, cerințele țin strict de salvarea imediată a miilor fermieri de faliment, producerea moratoriului la plata datoriilor. Mulți sunt avertizați cu cerere în judecată, la mulți tehnica este sechestrată”, a afirmat Alexandr Slusari.

Reamintim că, săptămâna trecută, agricultorii au solicitat autorităților să introducă moratoriu pe achitarea datoriilor față de toți creditorii, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024. Printre alte revendicări ale acestora au fost interzicerea importului de cereale și oleaginoase din Ucraina, până la 31 martie anul viitor, aplicarea plății directe la hectar din fondul de subvenționare și majorarea acestui fond cu sprijinul partenerilor externi până la 3 miliarde de lei.

Anterior, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban a precizat că în 2023 fondul de subvenționare a agricultorilor s-a majorat de la un miliard 500 de milioane de lei la un miliard 900 de milioane de lei.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share