Dosarul “Open Dialog” – exemplul implicării ONG-urilor în lobarea intereselor oligarhice la Parlamentul European

ludmila kozlovska, lobby pas, maia sandu bruxelles, nastase bruxelles, alexandru machedon, natalia morari, ludmila kozlovska, agenti servicii secrete ruse, agenti fsb moldova

Editorialistul Petru Bogatu într-un articol publicat pe site-ul deschide.md a explicat detalia cum stau de fapt lucrurile cu Fundația Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska descriind activitățile acestui ONG menționând astfel persoanele care se bucură de acțiunile acestuia.

Conflictul în care a fost implicată fundația Ludmilei Kozlovska, cea care făcea lobby pentru partidele de opoziție din Republica Moldova la Parlamentul European, organizând acestora mai multe întâlniri cu eurodeputații, a devenit subiectul unei întregi conferințe ce a avut loc sub auspiciile OSCE.

Potrivit publicației Brussels Express (A controversial Brussels-registered human rights NGO is under scrutiny), evenimentul, desfășurat la Varșovia sub genericul „Cooperarea dintre Guvern și societatea civilă în țările post-sovietice” în zilele de 10-21 septembrie curent, a întrunit editori și jurnaliștii din Armenia, Italia, Lituania, Ucraina și Regatul Unit. Participanții au abordat problema dezinformării opiniei publice de către unele organizații non-guvernamentale dubioase care distorsionează realitatea în interesul clienților obscuri.” scrie Bogatu în articolul său.

Dezbaterile s-au axat predominant pe cazul fundației Open Dialogue care, erijându-se într-un think tank luptător pentru drepturile omului, s-a dovedit a fi de fapt o unitate a războiului hibrid infiltrată de Rusia chiar în inima Europei. S-a atras atenția asupra faptului că ODF a stârnit suspiciuni din capul locului.

Petru Bogatu afirmă că ONG-ul a fost fondat de un interlop ucrainean pe nume Ivan Szerstiuk, care a fost condamnat pentru comandarea unui asasinat. Mass-media de la Bruxelles a scris că stăpânul adevărat al Open Dialogue care a tras sforile din umbră fusese de la începuturi oligarhul fugar kazah Mukhtar Ablyazov, catalogat de presa britanică drept cel mai bogat escroc din lume. Mass-media a relatat în ultimul timp și despre legăturile sale cu serviciul de informații externe de la Moscova. De unde și concluzia că ODF nu-i decât o făcătură a spionajului rus.

În momentul de față, la conducerea acestui ONG este Ludmila Kozlovska, recent expulzată de către autoritățile poloneze, care pe lângă cetățenia ucraineană o are și pe cea rusă. Editorialistul scrie că Ludmila Kozlovska, deși pretinde a fi luptătoare pentru drepturile omului, aceasta a promovat de-a lungul anilor interesele unor penali sau ale unor indivizi suspectați de colaborare cu serviciile secrete ale Federației Ruse.

Un raport recent (aprilie 2018), elaborat în urma unei anchete independente, privind acuzațiile de corupție din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), a prezentat probe indubitabile  potrivit cărora unele ONG-uri, printre acestea numărându-se și ODF, au căutat să manipuleze și să mituiască mai mulți parlamentari pentru a-i determina să oferă niște favoruri unor persoane certate cu legea. Open Dialogue, de exemplu, a promovat interesele unor tâlhari bogați sau sus-puși acuzați de jafuri și deturnări de fonduri, prezentându-i pe toți ca fiind opozanți persecutați politic.

De menționat faptul că Veaceslav Platon, care a fost condamnat la 18 ani de detenție pentru fraudă și spălare de bani a fost promovat de către Ludmila Kozlovska, iar interesele sale au fost lobate de Open Dialog la Bruxelles și Strasbourg încă de prin 2016, încercând să demonstreze că acesta ar fi un disident politic. Și eforturile ei nu au fost zadarnice, de altfel. O declarație a APCE (nr. 617 din 11 octombrie 2016)  solicita eliberarea lui Veaceslav Platon din închisoare, descriindu-l drept victimă a „represaliilor politice”.

Cele enumerate mai sus sunt doar o dovadă în plus a faptului că Open Dialog face parte din agentura rusă și are drept scop principal promovarea intereselor kremlinului în instituțiile europene. Astfel, în urma conferinței OSCE, delegații au semnat în unanimitate o Declarație prin care afirmă că „fundațiile precum Open Dialogue folosesc banii sponsorilor lor și distorsionează informații reale despre situația drepturilor omului, promovând neadevăruri și atitudini  părtinitoare în țările cu o societate civilă în curs de dezvoltare. În acest sens, poate fi amenințată cooperarea constructivă dintre guvern și sectorul neguvernamental”.

Petru Bogatu menționează că este jenant faptul că unele instituții media de la Chișinău care se prezintă a fi independente și imparțiale publică despre Veaceslav Platon și Renato Usatîi doar știri pozitive sau neutre.  Sunt trecute cu vederea investigațiile sau dezvăluirile care atestă implicarea celor doi în scheme mafiote sau în conjurații rusești împotriva Republicii Moldova. De dragul luptei cu Plahotniuc, unele organe de presă au degenerat într-un partizanat pe cât de penibil pe atât de sforăitor care, orice s-ar spune, miroase puternic a corupție și imixtiune rusească.

În Republica Moldova, Ludmila Kolzovska și fundația Open Dialog au devenit cunoscute datorită relațiilor strânse a acestora cu opoziția de la Chișinău, anume liderii protestelor Maia Sandu și Andrei Năstase. Activista originară din Ucraina s-a evidențiat în special ca o bună prietenă a avocatei fugare Ana Ursachi care i-a reprezentat în instanță pe Grigore Petrenco și Veaceslav Platon.

În anul 2017, liderii celor două partide au fost prezenți la conferința organizată de fundația condusă de Kozlovska. Totodată, președinta Open Dialog și reprezentanții opoziției din Republica Moldova apar deseori în fotografii la Bruxelles, uneori însoțiți de deputații din Parlamentul European.

Cu toate că, vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari susține , că partidul pe care îl reprezintă nu are relații cu Open Dialog și președintele fundației, Ludmila Kozlovska, în cadrul unei călătorii la Bruxelles, Maia Sandu, Andrei Năstase, dar Alexandru Machedon, finanțator al PPDA și Natalia Morari vârful de lance al propagandei și lobării intereselor partidelor de opoziție apar într-o fotografie alături de președinta Open Dialog, Ludmila Kozlovska și eurodeputați specializați în critica guvernării de la Chișinău precum Cristian Preda, Siegfried Mureșan și Petras Austrevicius.

Total
0
Shares
Total
0
Share