Dosarul transportului: 8 persoane reţinute în urma percheziţiilor CNA la Ministerul Economiei și ANTA

Opt persoane reţinute în urma percheziţiilor CNA la Ministerul Economiei și ANTA, transport moldova, centrul national anticoruptie, agentia nationala transport auto 
 

Opt persoane, printre care șase angajaţi ai Agenţiei Naţionale Transport Auto (1 şef de direcţie, doi adjuncţi şi 3 inspectori), un consultant din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, dar şi administratorul unei companii, specializate în transportul de pasageri, au fost reţinute, în această dimineaţă, de către ofiţerii CNA şi procurori. Acestea sunt bănuite de organizarea unei scheme, prin intermediul căreia funcţionarii îşi promovau propriile companii de transport, exercitând presiuni asupra operatorilor de curse naţionale şi internaţionale.

Potrivit materialelor acumulate, angajaţii ANTA, în complicitate cu persoane din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, administrau mai multe curse de transportare a pasagerilor prin persoane interpuse.  Ca să le facă loc pe piaţă, aceştia ar fi exercitat sistematic presiuni asupra şoferilor şi agenţilor economici care deja activau în domeniu, estorcând lunar diferite sume de bani în calitate de „taxe de protecţie” pentru a nu le retrage autorizaţia sau pentru a nu-i supune controalelor. În alte cazuri, bănuiţii i-ar fi convins, prin ameninţări pe unii agenţi economici să renunţe definitiv la activitatea în domeniul transportului de pasageri sau să achite sume exorbitante de bani ca să fie lăsaţi să muncească mai departe.

Urmare informaţiilor operative, s-a stabilit că, pentru a-şi continua activitatea, administratorul unei companii ar fi fost obligat să achite 20 000 de euro, iar alţii ar fi achitat angajaţilor ANTA a câte 9000 de lei lunar pentru a nu fi supuşi verificărilor.

În prezent, ofiţerii CNA şi procurorii urmează să analizeze toate informaţiile, acumulate în cadrul procesului penal şi să-i audieze pe funcţionarii faţă de care au fost formulate aceste suspiciuni. De asemenea, la sediul CNA vor fi escortate pentru audieri suplimentare şi alţi membri ai grupului menţionat, între care persoanele interpuse prin intermediul cărora funcţionarii administrau mai multe curse de transport auto.

Precizăm că, CNA şi procurorii au deschis mai multe cauze penale pe faptul coruperii pasive şi abuzului de serviciu, comis de către persoane cu funcţii de răspundere. Legislaţia în vigoare prevede, pentru acest gen de infracţiuni, închisoare până la 10 ani cu amendă în mărime de până la 8 000 de unităţi convenţionale şi privare de dreptul de a ocupa funcţii publice de până la 10 ani.

Total
0
Shares
Total
0
Share