Două deputate din PAS au cerut ridicarea interdicției de incinerare a anvelopelor. Opoziția a fost împotrivă

Un amendament la Legea privind deșeurile, votat în primă lectură, ridică interdicția de incinerare a anvelopelor uzate. Coautoarea amendamentului, deputata Ina Coșeru (amendamentul este semnat de Coșeru Ina și Cușnir Mariana, ambele deputate din Fracțiunea PAS), a invocat practica altor țări, care aplică elementele economiei circulare și implementează soluții care le permit să nu mai depoziteze la groapa de gunoi deșeurile generate, transmite IPN.

Deputata spune că depozitarea anvelopelor la sol este mai periculoasă decât arderea lor în condiții controlate. Republica Moldova este parte la Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți, iar potrivit documentelor directoare privind cele mai bune tehnici disponibile și cele mai bune practici de mediu, adoptate în cadrul Convenției, anvelopele uzate prezintă un combustibil acceptabil pentru incinerare, de exemplu în cuptoarele de ciment.

Convinși că amendamentul va aduce efecte negative pentru mediu și sănătatea cetățenilor, deputații Fracțiunii Partidului Șor nu l-au votat.

Deputatul BCS, Radu Mudreac, a optat pentru metoda de piroliză, care ar fi mai bună decât arderea. Propunerea lui de a supune dezbaterilor publice proiectul, până să fie votat, nu a avut susținerea majorității.

”Nu trebuie să le luăm oamenilor și aerul. Nu se poate pune pe un cântar sănătatea și banii”, a spus Mudreac.

Potrivit parlamentarului, în realitate rămășițele din arderea anvelopelor cum este cenușa și metalele grele vor fi utilizate la producerea cimentului, pe care ulterior îl vor folosi cetățenii.

”Cei de la ”La Farge” poate să ne argumenteze astăzi ce se întâmplă cu cenușa și resturile care rămân urmare a incinerării. (…)Unde se duce cenușa și metalele grele care rămân ca urmare a incinerării? Se duce înapoi în ciment și oamenii zugrăvesc prin casă și trăiesc cu metalul greu”, a declarat socialistul.

Radu Mudreac a atras atenția deputaților PAS, care sunt autorii acestui proiect, că cerințele internaționale prevăd că asemenea resturi trebuie păstrate sute de ani în sarcofage speciale și cu pază strictă.

”Avem noi așa ceva în Moldova? Nu avem. Ce vrem să obținem? De ce nu ne axăm pe alte metode? De ce în Rezina timp de 3 ani a crescut de 9 ori nivelul de îmbolnăvire cu cancer? Și-a pus cineva întrebarea? Ce așteptăm? Să nimicim lumea? (…) Interesul este financiar pentru agentul economic și numai. Propunerea este una, să lăsăm oamenii să nu le mai luăm și aerul, și să spunem proiectul unei dezbateri publice să vedem de ce are nevoie Republica Moldova. Să nu atacăm sănătatea oamenilor. Nu incinerarea hotărăște problema. Haideți pata asta de pământ sănătoasă să o menținem în forma în care este și să nu ne batem joc”, a declarat deputatul.

Amendamentul a trecut cu votul a 52 de deputați din PAS.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share