Dreptul de a prescrie medicamente compensate îl va avea nu doar medicul de familie

medicamente gratuite, plahotniuc promisiuni, pdm realizari, pdm promisiuni, ministerul sanatatii, medicamente gratuite, persoane social vulnerabile, indemnizatii pentur caldura,

Cetăţenii Republicii Moldova pot beneficia de cel puţin un medicament gratuit din lista celor compensate, începând din data de 1 februarie. Aceste preparate sunt destinate tratamentului celor mai frecvente maladii şi sunt eliberate de farmaciile care au contract cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). Totodată, vârsta copiilor care primesc medicamente gratuite a fost majorată de la 7 la 18 ani. Despre medicamentele compensate s-a discutat în cadrul emisiunii ,,Spaţiul Public”, relatează Radio Moldova.

Şefa Direcţiei politici în domeniul asistenţei medicale primare, urgente şi comunitare din cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Tatiana Zatâc, a menţionat că, conform noilor completări a listei medicamentelor compensate, pacienţii vor putea beneficia de un medicament gratuit din cele 148 de denumiri comune internaţionale. Este vorba despre medicamente pentru tratamentul celor mai frecvente maladii, printre care bolile cardiovasculare, respiratorii, bolile endocrine, maladii ale aparatului digestiv, hepatită şi ciroză hepatică.

Totodată, pentru prima dată, toţi copiii din ţara noastră vor beneficia de tratament compensat de către stat, de la naştere şi până la vârsta de 18 ani şi nu cel mult cinci ani cum era până în prezent. O altă noutate, potrivit Tatianei Zatâc, este că dreptul de a prescrie medicamentele compensate nu-l va avea doar medicul de familie, dar şi alţi specialişti, inclusiv din instituţiile private, care au contract cu CNAM.

Cheltuielile statului, preconizate pentru acoperirea medicamentelor compensate, sunt de 600 de milioane de lei.

Total
0
Shares
Total
0
Share