Social

E bine să le faci la timp: 10 analize medicale care îți pot salva viața!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Măsurarea indicelui de masă corporală, a colesterolului şi a tensiunii determină riscul cardiovascular, iar testul Papanicolau şi tuşeul rectal depistează cancere specifice femeilor şi bărbaţilor. Valorile tensiunii şi colesterolului vă pot avertiza dacă sunteţi predispuşi la boli de inimă, măsurarea glicemiei poate depista un diabet ascuns, iar osteodensitometria determină riscul de osteoporoză. Cancerul poate fi detectat în faze timpurii prin teste specifice (testul Papanicolau, mamografii, tuşeu rectal).

1. Indice de masă corporală. Valoarea acestui indice arată dacă aveţi o greutate normală şi se calculează astfel: greutatea corpului în kg se împarte la înălţimea în m la pătrat. Un indice între 18.5 şi 24.9 înseamnă o greutate normală, un indice între 25-29.9 înseamnă supraponderabilitate şi este un semnal de alarmă, iar o valoare peste 30 înseamnă obezitate.
 
2. Tensiunea arterială. Tensiunea normală trebuie să se încadreze în jurul valorii de 120/80 mm/Hg. „Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune”, precizează medicul cardiolog Florin Mitu.
 
3. Colesterolul rău (LDL). Nivelul ridicat de LDL („colesterol rău”) poate determina depunerea de grăsimi pe pereţii arterelor, favorizând apariţia aterosclerozei şi infarctului. „Valoarea colesterolului LDL trebuie să fie mai mic de 100 mg/ dl, valorile peste 160 mg/dl necesită tratament”, adaugă cardiologul Mitu.
 
4. Riscul cardiovascular. Medicul vă poate calcula riscul de boli cardiovasculare pe baza valorilor colesterolului, trigliceridelor şi tensiunii arteriale, ţinând cont şi de vârstă, greutate, eventual diabet.
 
5.Densitatea mineralelor din oase. Testele de screening pentru osteoporoză sunt recomandate femeilor după ce intră la menopauză şi bărbaţilor după vârsta de 50 de ani. „Medicul recomandă un astfel de test în funcţie de sexul pacientului, bolile asociate, tratamentul urmat, alimentaţia şi expunerea la soare”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.
 
6. Glicemia. O valoare a glicemiei peste 126 înseamnă prezenţa diabetului de tip 2. Aceste teste sunt recomandate cel puţin o dată la 3 ani. În cazul în care în familie mai există o persoană cu acestă boală, se recomandă efectuarea testului la vârste mai fragede.
 
7. Examinarea testiculelor poate ajuta la identificarea unor noduli sau modificări. Aceste examinări sunt indicate mai ales dacă resimţiţi o senzaţie de greutate în scrot, dureri în zona inferioară a abdomenului, modificarea formei testiculelor.
 
8. Examinarea sânilor este importantă în identificarea nodulilor la sân. Perioada optimă de autoexaminare este după 5-10 zile de la instalarea menstruaţiei.
 
9. Examinarea pielii ajută la depistarea aluniţelor suspecte şi a inflamaţiilor.
 
10. Examinarea colorectală. Apariţia sângelui în scaun trebuie urmată de un consult şi, cel mai probabil, o colonoscopie.

Comments are closed.