Economia țării se confruntă cu dificultăți semnificative: Scădere alarmantă a exporturilor și a PIB-lui

Datele recente publicate de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova dezvăluie o situație alarmantă în economie, caracterizată prin declinul semnificativ al exporturilor și scăderea Produsului Intern Brut (PIB), informează telegraph.md

În trimestrul I al anului 2023, PIB-ul Republicii Moldova a înregistrat o scădere de 2,4% față de aceeași perioadă a anului 2022. Această reducere semnificativă este un semn alarmant al performanței economice și poate avea consecințe serioase asupra bunăstării populației.

Exporturile de mărfuri, unul dintre pilonii importanți ai economiei moldovenești, au suferit o diminuare de 20,0% în luna aprilie 2023, în comparație cu aceeași lună a anului 2022. Această scădere semnificativă indică dificultăți majore în accesarea piețelor externe și în menținerea competitivității pe plan internațional.

De asemenea, exporturile de mărfuri autohtone în perioada ianuarie-aprilie 2023 au însumat 942,6 milioane de dolari SUA, înregistrând o reducere drastică de 18,2% față de aceeași perioadă a anului 2022. Aceasta indică o vulnerabilitate semnificativă în sectorul industrial al Republicii Moldova și în capacitatea sa de a furniza mărfuri competitive pe piața globală.

În ceea ce privește exporturile de mărfuri către țările Uniunii Europene (UE), acestea au înregistrat o scădere de 11,3% în perioada ianuarie-aprilie 2023, în comparație cu perioada similară din anul precedent. Această scădere poate fi atribuită atât problemelor interne ale economiei moldovenești, cât și incertitudinilor și restricțiilor comerciale la nivel european.

Totuși, exporturile de mărfuri destinate țărilor Comunității Statelor Independente (CSI) au înregistrat o creștere semnificativă de 1,9 ori, ajungând la valoarea de 346,5 milioane de dolari SUA în perioada ianuarie-aprilie 2023. Cu toate acestea, guvernarea PAS dorește să denunțe toate acordurile cu CSI.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share