Economist despre deciziile controversate a Ministerului Finanțelor: “Oamenii de afaceri se conving că trebuie să plece din țară”

Cheltuielile de personal în Guvernul Sandu, din bugetul public pentru 2019, vor fi mai mari cu 700 de milioane lei, maia sandu natalia gavrilita, alianta acum psrm, pensii si salarii moldova 2018, cresterea impozitelor, 

Economistul Veaceslav Cunev a venit cu un comentariu pe pagina sa de Facebook cu privire la ultimele decizii ale Ministerului Finanțelor, de a anula tichetele de masă, majorarea impozitului până la 20% pentru sectorul HoReCa și anularea eliberării impozitării anuale a persoanelor a căror venituri depășesc 360 de mii pe an. Acesta a explicat, de ce aceste măsuri puteau fi evitate.

Cunev scrie că din țară și așa, în condițiile actuale pleacă foarte multă lume, inclusiv oameni de afaceri, iar investitori străini nu vin. Iar înăsprirea regulilor și majorarea tarifelor va îndepărta și mai mult potențialii investitori și oamenii de afaceri.

Tichetele de masă, anulate de minister sunt o modalitate de susținere în primul rând a celor angajați în sectoarele economice unde salariile sunt mici. După această anulare, de câștigat nu va avea nici angajatul și nici statul.

Majorarea procentului TVA până la 20% pentru sectorul HoReCa, înseamnă că un segment întreg al economiei, care a primit posibilitatea să se dezvolte legal, rămâne fără această șansă. Cum poate să aibă încredere mediul de afaceri într-un guvern care îi taie posibilitățile?

Anularea eliberării anuale de impozitare a persoanelor cu venit anual de peste 360 de mii de lei. Aceste măsuri sunt îndreptate împotriva persoanelor active din punct de vedere economic, care încearcă să aducă în Moldova veniturile legale, pentru ca ulterior să le investească în țară.

În viziunea economistului, aceste inițiative, sunt un test pentru majoritatea parlamentară și președinte, pentru că există necesitatea ca cel puțin să fie discuții serioase pe acest subiect.

Total
0
Shares
Total
0
Share