Economistul Nouriel Roubini avertizează că după pandemie vine “mama tuturor crizelor”

Economistul Nouriel Roubini, care a anticipat criza economică din 2008, avertizează că economia globală ar putea suferi o lovitură dublă brutală din cauza stagnării creșterii economice și a majorării prețurilor. El spune că băncile centrale și guvernele “pregătesc scena pentru mama tuturor crizelor în următorii câțiva ani”. România nu se încadrează în acest scenariu pesimist, a declarat la Digi24 Iancu Guda, realizatorul rubricii “Banii în Mișcare”, care a adus mai multe argumente în acest sens.

“Întrebarea nu este dacă, ci când se va întâmpla asta”, a avertizat Roubini.

Rezerva Federală a SUA și Trezoreria americană, dar și toate celelalte instituții similare lor din întreaga lume, s-au bazat pe politici fiscale și monetare relaxate pentru a stimula creșterea economică. De asemenea, în timpul pandemiei au cheltuit miliarde de dolari pe cecuri de stimulare și achiziții de obligațiuni și au menținut ratele dobânzilor aproape de zero. Aceste măsuri au umflat și mai mult prețurile acțiunilor, imobiliarelor și a altor active și au încurajat împrumuturile agresive, a spus Roubini, citat de Market Insider.

Mai mult, guvernele au împrumutat sume imense de bani pentru a-și finanța planurile de stimulare și sunt mult mai îndatorate acum decât acum 50 de ani, a spus Roubini.

El a afirmat că guvernele din întreaga lume ar putea avea probleme cu gestionarea datoriilor, salvarea băncilor, a companiilor și acordarea de asistență financiară gospodăriilor dacă piața se prăbușește și economia globală intră din nou în recesiune.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share