Alte știri

EDITORIAL // Cercetarea sociologică Watchdog – încercarea Maiei Sandu de a-i demonstra lui Năstase, cine este candidatul cel mai bun

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cercetarea sociologică făcută la comanda WatchDog.md – un ONG aflat în siajul Partidului Acțiune și Solidaritate – vine să ne spună că Maia Sandu are cele mai bune șanse în a-l învinge pe Igor Dodon, transmite Telegraph.md, cu referire la Politcs.md

Nu cred în această interpretare. Mai degrabă dau crezare profesorului universitar Radu Carp, care într-un articol pentru Adevărul România nota că Igor Dodon este favorit pentru a câştiga aceste alegeri, fie şi datorită inerţiei unui electorat care nu vede o alternativă și se întreba dacă Maia Sandu poate construi această alternativă.

Rezultatele cercetării efectuate la comanda WatchDog reprezintă răspunsul Maiei Sandu la cererea lui Năstase ca aceasta să se retragă în favoare lui.

Recent, candidatul Partidului Platforma DA la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, Andrei Năstase, i-a cerut, oficial, candidatei PAS, Maia Sandu, să se retragă din cursa pentru fotoliul de președinte în favoarea lui. Mai mult, Năstase a propus celor din PAS să revină în cadrul blocul ACUM „în vederea consolidării forțelor pro-europene” și a sugerat că le va oferi funcții înalte în stat, dacă ajunge președinte al Republicii Moldova.

Metodologia de efectuare a sondajului, prin telefon, dar și numărul mare de non-răspunsuri, vine doar să manipuleze electoratul de dreapta în favoarea candidatului PAS.

Mai mulți comentatori politici consideră că doar Andrei Năstase poate să-i facă concurență serioasă lui Igor Dodon în turul doi, argumentând că Năstase poate să atragă la vot, în turul doi, electoratul tradiționalist și creștin, dominant între Prut și Nistru.

Toate cercvetările de opinie lansate în spațiul public moldovenesc au un procentul de alegători indecişi care variază între 4,1% şi 59,4%.

Toate aceste cercetări afirmă că Igor Dodon ar putea obţine în primul tur cu un procentaj situat între 18% şi 34,5%, iar Maia Sandu ar obține între 11% şi 24,2%.

Un sondaj de opinie a avut cel mai mare eşantion – 2017 de persoane intervievate – a scos în evidență faptul că numărul celor indecişi se ridică la 23%.

Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales de prezența la vot a indecișilor.Nu ştim cum ar arăta opţiunile electorale ale celor indecişi. Nu știm care este profilul electoral al acestora, putem spune doar că este un electorat tradiționalist și creștin. Adică unul care poate fi scos la vot de Andrei Năstase.

Cercetarea efectuată la comanda ONG-ului pro-Maia Sandu vine să pună presiune pe Andrei Năstase pentru ca acesta să se retragă în favoarea candidatului PAS.

VIDEO // „Jos Maia Sandu!”. Cum au fost întâmpinați susținătorii PAS la Briceni

loading...

Comments are closed.