Editorial // Mugurii opoziției moldovenești

Între Prut și Nistru, șocul politic al anului 2021 a ținut de alegerile parlamentare anticipate și rezultatul fulminant obținut de PAS.

Nu știm încă dacă, eșecul PSRM/PCRM la anticipatele din iulie a fost unul programat, ori liderii celor două formațiuni aliate chiar au crezut că ar putea câștiga alegerile. Dacă da, ar trebui să își schimbe consilierii.

Marea enigmă a anului care trece se referă la comportamentul dezlânat al președintelui PSRM, Igor Dodon, care a făcut posibilă demiterea Cabinetului Chicu și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Curtea Constituțională a operat cu materialul oferit de deputați.

Rezultatul obținut de Blocul socialiștilor și comuniștilor ori de Partidul Șor a făcut ca cele două fracțiuni parlamentare să nu aibă pârghii pentru a face ceva concret în actualul legislativ rezumându-se doar la a fi vocali. Vocalizele făcute de opoziția parlamentară sunt pe-alături de publicul spectator atât timp cât o parte din politicienii acestor partide, care s-au aflat la guvernare, sunt implicați în dosare de corupție.

Partidele de opoziție, deocamdată, se află într-o criză de credibilitate, din acest motiv stau pe tușă.

BECS și Partidul Șor nu au devenit încă suficient de atractive pentru a aduna forța protestatară existentă în societate în urma creșterii prețurilor la resursele energetice și degradării capacității de cumpărare a cetățenilor moldoveni.

Partidul Socialiștilor face eforturi de re-branding la nivelul conducerii, fostul președinte Igor Dodon a părăsit leadershipul acestei formațiuni politice, ajungând președinte de onoare, dar rămâne încă ne-frecventabil pentru electoratul pro-european. Aceeași aură o are și partidul lui Șor. Ilan Șor figurează într-un proces de justiție, dar nu există încă o hotărâre de judecată definitivă pe numele lui. Dar asta nu îl face pe Șor mai credibil. În schimb, eroarea de interpretare a Codului Electoral, în alegerile din Bălți, a transferat o doză de credibilitate pentru Marina Tauber.

Dacă vor să conteze în politica moldavă, cele două formațiuni parlamentare au nevoie de o schimbare la față. Cum o fac este treaba lor.

Observ că și opoziția extraparlamentară încearcă să capteze nemulțumirea crescândă care a apărut în societate, dar nu dispune nici ea de mari capacități de atracție. O parte din partidele extra-parlamentare au fost sancționate de către cetățeni la alegerile parlamentare anticipate din anul curent tocmai pentru proastă guvernare.

Alții, apăruți de curând, au stat în expectativă pentru a vedea comportamentul puterii. Ori, nu au avut/nu au suficiente resurse pentru a se face mai prezenți.

Este vizibil că, decidenții politici ai zilei au nevoie de o opoziție credibilă, constructivă și activă. Acest lucru este necesar pentru a semnaliza orice derapaj de la democrație, pe care l-ar efectua un partid care dispune de 63 de mandate în Parlament.

Este clar că, opoziția moldavă își va scoate primii muguri în primăvara 2022.

Marea enigmă a anului viitor ține de figura politică care va sta în fruntea opoziției. Văd doar o singură persoană are suficient magnetism. O știți și voi.

Autor: Victor Nichituș

Total
0
Shares
 
Total
0
Share