Alte știri

EDITORIAL // Pldm-iștii comuniști ai Maiei Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Că Maia Sandu și partidul PAS condus de ea nu sunt altceva decât reeditarea PLDM-ului lui Filat, este un fapt binecunoscut de toată lumea. Și că Maia Sandu și PAS au preluat schemele și tehnologiile lui Filat și ale PLDM-ului, tot se știe.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Puțini însă cunosc că pe Maia Sandu, PAS și camarila din jurul lor îi leagă scheme și complicități mai vechi, mai exact încă de pe vremea guvernării comuniste în frunte cu Voronin. Aproape toți liderii PAS au fost funcționari în guvernele comuniste perindate între anii 2001-2009.

Maia Sandu însăși a făcut carieră în aceste guverne fiind purtată cu grijă de mânuță prin funcții de cercurile din cadrul unor instituții și clanuri mai discrete. În context, ar fi cazul să li se reproșeze acelor cercuri că lucrează prost în ceea ce privește selecția cadrelor.

Același lucru se constată și în cazurile numitului I. Grosu, numitei N. Gavriliță, numitului S. Litvinenco, dar și altor iluștri lideri și activiști PAS.   

Deci, în timp ce oamenii onești și cu demnitate protestau împotriva regimului instalat de Voronin, acești indivizi făceau carieră și se căpătuiau sub oblăduirea patriarhului comunist. Apoi, imediat după căderea regumului lui Voronin, aceștia s-au regăsit în partidul lui Filat și în mod automat în funcții guvernamentale.

Un om cu simț elementar al observației se poate întreba: cum a fost posibil ca inșii care au servit guvernarea comunistă să se aciueze ulterior în guvernele partidelor care au făcut opoziție? Explicația o poate constitui doar aceleași cercuri din cadrul unor instituții și clanuri discrete.

De aici și concluziile ce se pot trage din evoluția liderilor PAS care afirmă lăudăros că cică sunt ”fără frică”. În primul rând, că dânșii sunt niște fricoși ordinari, oportuniști și profitori. S-au unduit ca reptilele sub toate guvernările posibile, fără scrupule și mustrări de conștiință.

De unde rezultă că și în viitor se vor strecura la fel, oricare ar formula de guvernare: pro-europeană, pro-rusă, pro-chineză sau pro-Galaxia Mormolocului. Acești indivizi care se proclamă noua clasă politică nu sunt altceva decât niște șmecherași hârșiți în lucruri rele încă de la vârsta tinereții.      

În al doilea rând, acești lideri PAS nu sunt atât de curați la mână, așa cum se pretinde. Mai mulți sunt afaceriști cu averi dubioase și cu milioane nejustificate. S-au îmbogățit anume de pe urma guvernărilor comuniste și PLDM-iste. De unde rezultă că acești scăpătați sunt lipsiți de sentimentul cinstei și nimic nu-i va opri să se căpătuiască în continuare.

În al treilea rând, cu toții sunt de o incompetență ce nu poate fi mascată nici cu cele mai elaborate tertipuri. Așa se explică lipsa de performanță a guvernărilor în care liderii PAS au activat, așa se explică căderea PLDM-ului lui Filat, așa se explică și prestația penibilă a Maiei Sandu în calitate de Prim-ministru.

De unde rezultă că nu au cum să rezolve problemele acumulate exact cei care au contribuit la crearea lor. Căci liderii PAS nu sunt acei oameni noi capabili să reprezinte soluția pentru viitorul Republicii Moldova, ci sunt oamenii vechi care au parvenit din aceleași structuri promiscue pe care ei astăzi le reneagă și le înfierează.

Așadar, Maia Sandu și PAS nu înseamnă doar un PLDM recondiționat, ci și o reasamblare a unui mecanism închegat încă de pe timpul guvernării comuniste și îndrumat ulterior de cercurile din cadrul unor instituții și clanuri mai discrete despre care am amintit mai sus. Prin urmare, ”vremurile bune” ale Maiei Sandu nu sunt altceva decât vremurile vechi pe care le-am trăit deja. 

Sursa: Politics.md

 

 

loading...

Comments are closed.