Editoriale

EDTITORIAL: Electoratul „Ti-fuuuu! Iob’tvoiu…!”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vasile era cel mai mare, iar după el mergeau unul după altul vreo nouă băieți și fete care purtau același „brand” familiar – „… a Măricăi”, cu o singură excepție – mezinul Ionică avea o identitate proprie căpătată prin „efort” personal în vreo jumătate de an după ce s-a întors din armată cu un bagaj de cuvinte inedit. Totul a pornit de la conflictul dintre „infrastructura precară a satului Târșâțăii Mari” și „școala vieții” trecută de Ionică în Armata Sovietică. O groapă în asfalt, situată chiar în centrul satului, producea același deznodământ într-un spectacol cotidian ce s-a jucat în Târșâtăii Mari mai mulți ani la rând:

Ionică, șofer de „Gaz-on”, însărcinat cu transportarea brigăzii de vii și livezi „la deal”, își potrivea în fiecare dimineață șapca pe cap, își aducea cu limba chiștocul din colțul gurii într-un loc mai potrivit de unde să-l scuipe cât mai departe și după un „ti-fuuuu!” zgomotos, deja cu un picior în scara mașinii, întreba femeile din „kuzov”: „Și-i, fetilor?! S veterkom!?”. Și fără a aștepta vreun feedback (așa cum se exprimă târșâțenii), peste câteva secunde, lăsând nori de colb în urmă, „gazonul”, în fiecare dimineață, se deplasa „implacabil” spre groapa din centrul satului. Acolo brigada sărea în aer, fetele cădeau în dezordine în „kuzov”, iar Ionică, surprins și șocat de impactul cu groapa, striga cât îl ținea gura: „Ti-fuuuuu! Iob’tvoiu …!” A vorbit cu Ionică, frate-s-o Vasile, a fost ascultat la „zasidani Pravlni”, l-a chemat la școală diriginta de clasă să-i spună că fiică-sa este din ce în ce mai frustrată că toți copiii îi zic doar Aurica lu’ Iob’tvoiu. A lu’ Iob’tvoiu era deja și nevastă-sa Clava și chiar baba Mărica, care dăduse nume familiei, a devenit și ea Mărica lu’ Iob’tvoiu.

Cel mai interesant în toată istoria asta este că Ionică, de fiecare dată când era întrebat de ce dă în groapa aia răspundea la fel: Da de unde să știu eu că acolo-i groapă, Iob’tvoiu!?

Acum vă întreb eu pe Dumneavoastră:

Dacă „Poporul Deșteptat” vrea alegerea Președintelui de întreg norodul, de unde să știe Prostu’ Satului că iese Dodon, Președinte?

Dacă Filat era așa de bun, iubitor de norod, „moldovan de-al nostru” cuminte și blând, de unde să știe omul simplu că o să fure miliardul?

De unde să fi știut nordu’ cine-i Plahotniuc?

De unde să știe oamenii că Maia nu-i iese din cuvânt lui Filat nici până acum?

Și ultima întrebare:

Dacă îmbârligătura asta de țară, de 26 de ani, este dusă „S veterkom” de oricine care nu are un pic de lene, de unde să știe „ghetu’ moldovan cu șini sî votezî”?

Iob’tvoiu!

Sergiu Mocanu

29 septembrie 2017

 

loading...

Comments are closed.