Efectele reformei fiscale, de la 1 octombrie : Ce spun angajații companiilor private din Republica Moldova?

Efectele la reforma fiscală, Ce spun angajații companiilor private din Republica Moldova, guvernul filip, pdm, partidul democrat, vlad plahotniuc candu 

Reforma fiscală, care a intrat în vigoare în 1 octombrie, aduce mai mulţi bani şi în buzunarele angajaţilor unor companii din domeniul construcţiilor, electrocasnicelor şi din industria textilă. Antreprenorii şi-au permis să majoreze lefurile cu până la 13 la sută, din economiile făcute în urma reducerii impozitelor şi creşterii veniturilor, scrie publika.md.

Salarii mai mari cu până la 13 procente vor primi angajaţii unei reţele de magazine de produse electrocasnice din ţară. Banii acestora vor ajunge pe card, peste câteva zile. Igor Sîrbu, administratorul unui magazin din Capitală va ridica o leafă mai mare cu 12 la sută. “A crescut salariul tuturor angajaţilor. Coeficientul este între 10 şi 13 procente. Eu simt această creştere salarială şi sunt bucuros”, a spus administratorul magazin de electrocasnice, Igor Sîrbu.

Acești angajaţi se consideră norocoşi, deoarece, în 2018, salariul lor a fost majorat de două ori. “La începutul anului, s-a majorat cu 10 procente. Acum, din luna octombrie, s-a mai majorat încă o dată cu încă 10 procente”, a spus consultantul superior magazin de electrocasnice, Alexandru Nanu.

Administraţia reţelei de magazine spune că majorarea salariilor rezolvă problema lipsei de angajaţi, inclusiv migraţia în străinătate. “Potrivit datelor noastre preliminare, anual vom economisi în jur de 3 – 3,5 milioane de lei. După mărirea salariilor, desigur, mai mulţi tineri specialişti sunt în căutarea unui loc de muncă în compania noastră”, a spus directorul financiar reţele de magazine electrocasnice, Natalia Zinchevici.
reforma fiscala, guvernul filip, pdm, economie moldova
Şi administraţia unei fabrici de mobilă din Chişinău a profitat de prevederile reformei fiscale şi a decis majorarea salariilor cu până la 10 la sută pentru toţi angajaţii. Denis Sofronovici a revenit acum un an şi jumătate de la muncă din Rusia şi s-a angajat în calitate de administrator la un salon de mobilă. Tânărul spune că este mulţumit de salariul pe care îl primeşte, mai ales că acesta creşte periodic. “Ca acasă nu e nicăieri. Ca orice angajat, sunt mulţumit”, a spus administratorul unui salon de mobilă, Denis Sofronovici.

Creşterile salariale au efecte pe termen lung. “Ar creşte potenţialul de cumpărare, potenţialul de cumpărare sporeşte consumul, iar consumul, ulterior, duce la sporirea economiei. Adică efectele ar fi benefice pentru toată lumea”, a spus directorul adjunct la o fabrică de mobilă, Lilia Bolea.

Şi Natalia Bolohan, patronul unei fabrici de textile, a decis să majoreze salariile celor 35 de angajaţi pe care îi are. “Dacă ne referim la micşorarea contribuţiilor sociale pe care le plăteau angajatorii, atunci într-adevăr, banii aceştia ar putea fi folosiţi altfel, ca să se simtă defapt angajatul acest privilegiu”, a spus proprietara unei fabrici de confecţii, Natalia Bolohan.

Printre principalele prevederi ale reformei fiscale se numără instituirea unei cote unice a impozitului pe venit de 12 la sută, scăderea contribuţiilor sociale ale patronilor de la 23 la 18 procente, dar şi dublarea scutirii personale, de la 11 280 de lei la 24 000 de lei.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share