Politic

Efectul Platon? O importantă bancă europeană implicată în Laundromatul Rusesc se prăbușește

Pinterest LinkedIn Tumblr

Acţiunile creditorului german Deutsche Bank au scăzut la un nou minim record în şedinţa de miercuri, după ce s-a prăbuşit sub 8 euro/titlu. Prăbuşirea vine în condiţiile unei noi anchete ale autorităţilor legate de suspiciuni de spălare de bani.

Acţiunile creditorului german erau la ora transmiterii acestei ştiri cotate la 7.96 euro/ titlu, fiind a doua oară în istoria băncii când scad sub pragul de 8 euro/acţiune, transmite Zf.ro

Autorităţile germane suspectează practici frauduloase în cadrul diviziei de wealth management din cadrul băncii, asupra căreia au şi descins săptămâna trecută în sediul din Frankfurt.

Amintim că Deutsche Bank a fost implicat într-un scandal financiar internațional privind spălarea de bani din Federația Rusă, cunoscută în popor ca „Laundromatul Rusesc”. În urma declarațiilor mai multor jurnaliști de investigație și a unor experți economici, furtul miliardului a avut loc după aceleași scheme ca și spălările de bani din Laundromat.

Telegraph Moldova amintește că Laundromatul rusesc a afectat grav și sistemul bancar moldovenesc. Conform mai multor investigații jurnalistice, dar și a declarațiilor fostului procuror CNA, Mihail Gofman, autor al Laundromatului ar fi raiderul Veaceslav Platon. Prin intermediul băncilor din Moldova, Platon a spălat peste 20 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă. Acțiunile lui Platon au dus la falimentarea Băncii de Economii și alte două bănci, din care Platon, având acoperirea Premierului de atunci, Vlad Filat, a furat 1 miliard de dolari. Pentru crimele financiare comise, Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. În prezent, lobby puternic pentru eliberarea raiderului face dubiosul ONG, „Open Dialog”, ONG care ar finanța și partidele de opoziție, PAS cu DA.

loading...

Comments are closed.