Alte știri

Elveția și Austria susțin eforturile R. Moldova de protecție a mediului și îmbunătățire a sănătății populației

Pinterest LinkedIn Tumblr

Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare (SDC) împreună cu Agenția pentru Dezvoltare a Austriei (ADA) susțin eforturile Republicii Moldova de protecție a mediului și îmbunătățire a sănătății populației prin proiecte comune în sectorul alimentării au apă și sanitație.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

O istorie de succes în acest sens este proiectul Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație în Republica Moldova”, inițiat în anul 2016 cu scopul de a contribui la protecția mediului și  de a îmbunătăți starea de sănătate a populației din țara noastră.

Astfel, în 10 localități din țară au fost instalate 26 de pompe submersibile și 2 stații de ridicare a presiunii, pentru a spori cu circa 30% eficiența energetică a procesului de alimentare cu apă a populației și a contribui la stabilirea unui preț rezonabil pentru consumatorul final.

Totodată, în raioanele Ocnița, Dondușeni, Soroca, Florești, Sîngerei, Rîșcani, Șoldănești, Florești, Telenești, Orhei, Strășeni, Ialoveni, Călărași, Criuleni, Ștefan-Vodă, Anenii Noi, precum și în  mun. Chișinău a fost inițiată instalarea a 63 de senzori automați de monitorizare a apelor subterane, cu scopul de a spori eficiența monitorizării apelor subterane pe teritoriul Republicii Moldova prin livrarea datelor complexe. Datele vor completa rețeaua de monitoring existentă.

În vederea realizării obiectivelor au fost realizate mai multe activități cu referire la armonizarea cadrului legislativ, managementul Integrat al Resurselor de Apă, fortificare sistemelor informaționale și consolidarea capacităților instituționale.

Astfel, au fost create acțiuni prioritare din Planul de management al Districtului Bazinului Hidrografic fiind inventariate 4.000 de baraje pe lacurile de acumulare din țară; elaborate 6 Planuri de plantare a fâșiilor pentru protecție a râurilor și inițiate lucrări de implementare a acestora; au fost delimitate zonele protejate conform Directivei Cadru a Apelor, inclusiv, au fost delimitate fâșiile de protecție a apei de-a lungul lacurilor de acumulare Ghidighici și Costești-Stânca cu evaluarea stării de mediu a fâșiilor de protecție. De asemenea, au fost creat 9 Comitete sub-bazinale și elaborate 3 Planuri de gestionare pentru sub-bazine, în cadrul Programului de granturi pentru ONG-uri.

În acela context, a fost lansat un nou Program de Granturi pentru ONG-uri pentru a susține activitatea Comitetelor sub-bazinale create în cadrul proiectului.

loading...

Comments are closed.